PATRIJARH IRINEJ NA CETINJU: Podeljeni smo, ali nismo razdeljeni

PATRIJARH IRINEJ NA CETINJU: Podeljeni smo, ali nismo razdeljeni

Foto: Oksana Toskić


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je danas na Cetinju da “možda jesmo podeljeni ali nismo razdeljeni”, da mu je majka iz Crne Gore i da mu je drago što je ponovo u Crnoj Gori.

“Bio sam pre 1969/1970 godine upravnik u Ostrogu, te sam tada imao priliku da posetim gotovo celu Crnu Goru iz koje je i moja majka poreklom, tako da imam bliskost sa Crnom Gorom”, rekao je on.

Irinej je rekao da ga raduje što je “sadašnja Crna Gora u odnosu na tadašnju u pogledu Crkve nešto što je normalno za Crnu Goru, da ima živu Crkvu, da ima sveštenstvo, monaštvo”.

“Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne značni da smo razdeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele”, rekao je Irinej.

Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan Deseti kazao je da je, kada je stigao u Cetinjski manastir video ljubav, ljude koji su srećni. “Videli smo ljude koji su srećni, i sveti oci, sveštenici, monasi i narod”, rekao je on.

“Ovo je naša mirna poseta, da svedočimo da smo braća, da imamo ljubav, da smo jedna porodica koja pripada pravoslavlju”, rekao je Jovan Deseti, dodajuči sve je to jedna porodica, “i ništa ne može da nas udalji jedne od drugih”.

Mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije je povodom ranije izjave patrijarha Irineja da je položaj Srba ;u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija, rekao da je poglavar SPC mislio na 30 sveštenika koji nemaju dozvolu za boravak.

On je kazao da je danas u pratnji patrijarha bilo državno obezbedjenje, kao i da su na na ručak pod manastir Ostrog bili pozvani premijer Duško Marković, predsednik Milo Djukanović i predsednik Skupštine Ivan Brajović, ali da zbog ranijih obaveza nisu mogli doći.

Najavljeno je da će tokom dana posetiti i manastir Ostrog i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u 16 časova, gde će takodje biti priredjen svečani doček.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar