PLENKOVIĆ: Srbija kleveta Hrvatsku u međunarodnoj zajednici

PLENKOVIĆ: Srbija kleveta Hrvatsku u međunarodnoj zajednici

Foto: YouTube screenshot


Odnosi sa Srbijom opterećeni ne samo otvorenim pitanjima rata devedesetih nego i retorikom kojom je Hrvatska oklevetana u međunarodnoj zajednici, kaže Plenković.

“Odnosi sa Srbijom su opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostaljenja i agresije na Republiku Hrvatsku, poput pitanja nestalih, kulturnih dobara, regionalne jurisdikcije srbijanskog zakona, nego i retorikom kojom se Hrvatska neretko kleveta u međunarodnoj zajednici, na šta odlučno odgovaramo na svim međunarodnim forumima”, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković u Saboru.

On je istakao da je Hrvatska “uprkos nametnutom ratu, pobedila i da je danas članica EU i NATO”.

“Važno je da Srbija i njeno vodstvo što pre uzmu to u obzir i usvoje evropske vrednosti i pravila”, istakao je Plenković, koji je u Saboru predstavio izveštaj o drugoj godini mandata Vlade.

Premijer se u delu govora posvećenom odnosu sa susednim državama ponovo osvrnuo i na nedeljne izbore u BiH rekavši da rezultati i pobeda Željka Komšića nad Draganom Čovićem u trci za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pokazuje da je po treći put “dezavuisan sam smisao Dejtonskog sporazuma”.

“Na osnovu rezultata vidimo da je orkestriranim delovanjem izigrana stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH kojem su u nedelju Bošnjaci na teritoriju Federacije BiH, kao jedne izborne jedinice, izabrali Željka Komšića za predstavnika u Predsedništvu uprkos plebiscitarnoj podršci Hrvata Draganu Čoviću”, rekao je Plenković.

On je ocenio da je to loše za stabilnost i budućnost BiH, jer “nepotrebno antagonizuje Hrvate i Bošnjake”.

Hrvatski premijer je zaključio da ta situacija predstavlja najveći izazov koji političkim akterima u BiH i međunarodnoj zajednici, kako je rekao, treba da ukaže na nužnost ispravljanja “ovakvih zloupotreba”.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    ZM

    Premijer Plenkovic je taj koji kleveta i Hrvatsku i Srbiju. Hrvatska je zapocela rat i prosirila ga na teritoriju Bosne i Hercegovine da bi prosirila teritoriju Hrvatske. Internacionalni kriminalni sud je osudio poshumno Franju Tudjmana za to. Hrvatski medjunarodni aerodnom u Zagrebu se zove po Franji Tudjmanu, coveku koji je osudjen kao ratni zlocinac od strane medjunarodnog kriminalnog suda. Gospoding Plenkovic nista nije uradio da promeni ime tog aerodroma nego brani Tudjmana i svoje ponasanje ne vidi kao klevetanje vrednosti Hrvatskog naroda. Mozda Gospodin Plenkovic treba da pocne da prati volju vecinskog Hrvatskog stanovnistva i da pocne menjanjem imena Zagrebackog aerodroma.

+ Ostavite komentar