POČELO SKIDANJE TABLI: Makedonci se opraštaju od Aleksandra Makedonskog, pred ključnu fazu pregovora s Grcima

POČELO SKIDANJE TABLI: Makedonci se opraštaju od Aleksandra Makedonskog, pred ključnu fazu pregovora s Grcima

foto Printscreen Youtube


Makedonske vlasti skidaju table sa autoputa koji je donedavno nosio ime Aleksandra Makedonskog. Promena imena ustupak je vlade Zorana Zaeva grčkim vlastima pred ključnu fazu pregovora o imenu. Ime antičkog vladara biće skinuto i sa skopskog aerodroma.

Počelo je skidanje tabli sa imenom “Aleksandra Makedonskog” sa autoputa koji od Skoplja vodi ka graničnom prelazu Tabanovce, javljaju mediji u Skoplju.

Table sa novim imenom ove saobraćajnice, “Prijateljstvo” još nisu stigle, prenosi RTS.

Brisanje imena antičkog vladara predstavlja pozitivan signal Skoplja pred nastavak pregovora sa Atinom oko budućeg imena Makedonije. Obe strane, grčka i makedonska nadaju se da će 27 godina dug problem biti rešen do jula, kako bi nedugo zatim Makedonija bila primljena u članstvo NATO saveza.

Osim sa autoputa, ime Aleksandra Makedonskog biće uklonjeno i sa skopskog aerodroma, koji će se ubuduće zvati “Međunarodni aerodrom Skoplje”.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv “Republika Makedonija” i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar