POČEO REFERENDUM U MAKEDONIJI O NOVOM IMENU DRŽAVE: Prvi glasali članov biračkih odbora za inostranstvo

POČEO REFERENDUM U MAKEDONIJI O NOVOM IMENU DRŽAVE: Prvi glasali članov biračkih odbora za inostranstvo

foto Printscreen Youtube


Članovi biračkih odbora u ;ambasadama i konzulatima Makedonije danas će se prvi, unapred, izjasniti na referedumu o imenu države.

Ukupno 104 člana biračkih odbora za inostranstvo i njihovi zamenici glasaće u prostorijama Državne izborne komisije (DIK) u Skoplju, nakon čega će otputovati da organizuju referendum u 33 doplomatsko-konzularna predstaštva, gde će se glasati u subotu.

Za glasanje u inostranstvu prijavilo se 2.694 državljana Makedonije.

U subotu će na referedum o imenu države glasati i bolesni, iznemogli i zatvorenici. ; Izborna tišina za referendum počinje u četvrtak u ponoć, a u nedelju na dan refereduma pravo da se izjasni o Dogovoru sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makdeonija ima 1.806.337 gradjana.

Prema DIK, da bi referendum bio uspešan moraju da se ispune dva uslova – da izadje najmanje polovina upisanih biraša plus jedan, odnosno više od ; 903.169 i da “za” zaokruži najmanje 451.586 gradjana Makedonije.

Uspešan referendum o Dogovoru sa Grčkom ;i ustavne izmene do kraja ove godine koje garantuju promenu imena države u “Severna Makedonija”, uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar