Region
18.05.2018. 10:32
R.E/b92.net

POSKUPELO GORIVO: Vozači spremite se za cunami cena

nafta-novo.jpg

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupelo je za dva do pet feninga i ako se izuzmu akcize, to je drugo povećanje cena u poslednja tri meseca.

Potrošači su sada u strahu od talasa poskupljenja životnih namirnica, jer su distributeri nafte korigovali cenovnike.

"Rafinerije su podigle cene zbog kretanja cena barela na svetskom tržištu. Barel nafte sada je gotovo 80 dolara i, ako se nastavi rast cene nafte na svetskom tržištu, mogu se očekivati i ponovna poskupljenja", rekao je Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske, dodajući da je povećanje cena minimalno, pišu Nezavisne novine.

Takođe, naglašava da su poskupljenja goriva u Federaciji BiH daleko veća te da je, mimo akciza, cena već jednom povećana za deset feninga i da ima zahteva za ponovno povećanje za još toliko.

U pokretima potrošača u Republici Srpskoj naglašavaju da je, kako kažu, preko noći došlo do minimalnog povećanja cena nafte i da je gorivo u odnosu na početak godine poskupelo za oko 30 feninga, što će se sasvim sigurno odraziti na cene ostalih proizvoda i usluga.

"Sve ide na teret potrošača. Kada su u pitanju cene naftnih derivata, najgore je što od strane države nismo zaštićeni. Distributeri cene povećaju preko noći i neke životne namirnice su već poskupele, a u narednom periodu mogu se očekivati još više cene robe", rekao je Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve