POSLEDNJI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SFRJ BUDIMIR LONČAR ODBIO PRIZNANJE GRADA ZAGREBA: Napadi desnice su neutemeljni i bespredmetni

POSLEDNJI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SFRJ BUDIMIR LONČAR ODBIO PRIZNANJE GRADA ZAGREBA: Napadi desnice su neutemeljni i bespredmetni


Poslednji jugoslavenski ministar spoljnjih poslova Budimir Lončar odbio je priznanje Grada Zagreba za doprinos saradnji Hrvatske i EU-a.

Nakon što se HDZ ogradio od namere Milana Bandića da Budimiru Lončaru da priznanje, i posle kritika desničarskih grupa, Lončar se oglasio oštrim saopštenjem.

“Nakon što sam postao objektom javnog, odnosno medijskog iživljavanja pojedinaca i grupa koji žele – preko mene – obračunati s prošlošću, prisiljen sam da se obratim na ovaj način hrvatskoj javnosti, građankama i građanima Republike Hrvatske. Nikakvih drugih ni daljih reagovanja s moje strane neće biti”, navodi Lončar poručujući da nikome neće dozvoliti da mu otme njegov mir i dostojanstvo.

Navodi da je nakon objave da mu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi uručiti visoko priznanje glavnog grada Hrvatske postao “predmetom kampanje što poprima sve odlike javnog linča” i poručuje da se nema nameru braniti od recikliranih optužbi, jer je o svemu tome već  govorio što se može proveriti uvidom u relevantne dokumente. “Postoje, uostalom, i živi svedoci”, dodaje.

Optužbe su neutemeljene i bespredmetne

“Dakle, niti se branim, niti ću se braniti. Optužbe su neutemeljene i bespredmetne, a one koji ih iznose ne zanimaju ni dokumenti, ni sećanja učesnika zbivanja o kojima bestidno lažno govore”, poručuje Lončar u objavi.

Dodaje da mu je ispod časti ulaziti u bilo kakvu polemiku s onima koji ga optužuju, jer nisu zavredili da im se poklanja pažnja.

“Ne mogu, međutim, a da ne konstatujem kako ćute oni organi i institucije države koji bi im po službenoj dužnosti morali pokloniti ne samo pažnju, nego i reagovati na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje. Ta me ćutnja zabrinjava čak i više od hajke što se protiv mene vodi, jer ona govori o atmosferi u našemu društvu, atmosferi u kojoj je moguće nekoga nekažnjeno zakucati na stub srama. Danas mene, a sutra – ko zna koga. Siguran više nije niko”, poručuje Lončar.

Jednako mu je tako, nastavlja u objavi, ispod časti licitirati s onim što je učinio za Hrvatsku i njen položaj u svetu nakon raspada Jugoslavije. “I o tome postoje dokumenti, zapisnici i živi svedoci koji znaju što je i kako je bilo”, dodaje.

Nisam ustuknuo, ali ne želim učestvovati u žalosnom igrokazu

“U nastalim okolnostima niti mogu, niti želim primiti priznanje koje mi je hteo uručiti zagrebački gradonačelnik. Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobedu, neki će biti razočarani, ocenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me besomučno napadaju pobedili, niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način učestvovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i poslednja reč u toj stvari”, poručuje Lončar.

Dodaje i da se činjenice mogu krivotvoriti, prećutkivati i zlonamerno interpretirati, kao i da se može bezočno lagati, ali na kraju će činjenice ostati ono što jesu – činjenice.

 

Negativne reakcije na najavu dodele Medalje Lončaru

Pre deset dana ostavke u telima i članstvu u Hrvatskom generalskom zboru (HGZ) podneli su generali Ivan Tolj i Ivan Kapular navodeći da to čine zbog ustaljenog neragovanja tog udruženja na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrednosni stav, među kojima i na dodelu priznanja ministru bivše SFRJ, koji je, kako su naveli, “zaslužan da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja”.

O najavljenoj dodeli medalje oglasio se i zagrebački HDZ saopštivši da nisu imali, niti su mogli imati veze s tom odlukom koju je, naveli su, Bandić doneo u skladu svojim ovlaštenjima, svojoj volji i proceni i bez ikakvih najava.

Citiraju pritom tadašnju izjavu Tuđmana: “Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rešenja jugoslavenske političke krize”.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar