Region
18.06.2018. 11:08
R.E./Beta/Foto: AP

POZADINA POTPISIVANJA SPORAZUMA O IMENU IZMEĐU ATINE I SKOPLJA: Dogovor je zapeo u minut do 12, a onda su se umešali SAD i Nemačka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od dogovora grčkog i makedonskog premijera oko novog imena Makedonije ne bi bilo ništa da se u celu priču nisu umešale SAD i jedna zemlja EU, piše grčka štampa.

Prvenstvenu ulogu imala je Nemačka, proizlazi iz članka atinskog lista "Katimerini", koji se poziva na visoke izvore u Atini.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

List podseća da su pregovori dvojice premijera počeli u januaru u Davosu, a potom su ih preuzeli ministri inostranih poslova Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov koji su i finalizirali tekst sporazuma, ali je nedavno Skoplje, kako tvrdi list u detaljnom noćašnjem članku, neočekivano zatražilo izmenu nekih ključnih, a već dogovorenih formulacija.

Tada su "Amerikanci, kao i Evropljani, koji su delovali krajnje zabrinuto jer je izgledalo da se sporazum zaglavio u 'minut do dvanaest', intervenisali u formi 'podsticaja za odlučujući korak' ", piše list.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
From left to right, Macedonian Foreign Minister Nikola Dimitrov, Macedonian Prime minister Zoran Zaev, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, and Greek Foreign Minister Nikos Kotzias, clap hands during a signing agreement for Macedonia's new name in the village of Psarades, Prespes Greece, on Sunday, June 17, 2018. The preliminary deal launches a long process that will last several months. If successful, it will end a decades-long dispute between neighbors Greece and Macedonia _ which will be renamed North Macedonia. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

"Katimerini" tvdi da je, "naravno, bilo američkog pritiska na Skoplje kojem je rečeno da više nema nikakvog smisla odugovlačiti", dok "grčka strana nije bila pod pritiskom jer je sve svoje uslove iznela ranije i prihvatila je 'osnovni kompromis o jeziku i nacionalnosti' suseda", ali "ipak je (američki podsekretar za Evropu i Evroaziju) Ves Mičel bio u stalnom kontaktu s (ministrom) Kociasom".

Posebno su, nastavlja list, u kontaktima s Kociasom i s premijerom Ciprasom "bili aktivni ambasadori SAD i Nemačke u Atini, Džefri Pajat i Jens Plotner, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini".

"Katimerini" piše da je "uloga Nemaca bila i diskretna, ali odlučna", i da "nikada nisu skrivali da su zainteresovani za rešavanje problema, tim pre što su mogućnosti za postizanje rešenja bile bolje nego pre - što su rekli i Atini i Skoplju".

"Berlin je uz to ukazivao Grčkoj da ne može beskonačno koristiti 'veto' na približavanje Makedonije EU i NATO, i da 'problemi s kojima se suočava Evropa, ukazuju da vreme nije na strani Grčke da bi nastavila da drži nerešenim problem naziva' " Makedonije, piše u članku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Po diplomatskim izvorima na koje se poziva "Katimerini", "poruka Atini je bila jasna: 'Nećemo se mešati dok ne budete smatrali da možemo da pomognemo' ", dok je, međutim, kancelarka "Angela Merkel pozvala (premijera) Zorana Zaeva u Berlin krajem februara da bi mu prenela da je proces pristupanja (Makedonije) EU 'istorijski zadatak' i da ima njenu punu podršku u pregovorima s Grčkom".

"Sve vreme su kancelarije grčkog premijera i ministra spoljnih poslova bile u direktnom kontaktu s Nemcima, 'kako bi se osiguralo da poruke koje nemačka strana šalje Zaevu, ne budu kontraproduktivne za pregovore' ", piše grčki list.

U članku je detaljno izneta hornologija pregovora, opisan je nedavni taktički manevar s nazivom "Ilindenska Makedonija", čiji je cilj bio da se "zagreje klima i ubrza razvoj", tumači se kako je manevrisao i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov u Briselu, i navodi se da je Skoplje "odstupalo" i "otezalo", s čim su bile povezane i demonstracije u Makedoniji, reagovanje VMRO-DPMNE, kao i predsednika Đorđa Ivanova.

"Katimerini" piše i da grčki ministar Kocias "nije skrivao da ga sve to izuzetno nervira", te je premijeru Ciprasu predložio "zamrzavanje" sklapanja sporazuma bar do septembra, ali je Cipras odgovorio da sporazum treba zatvoriti sada, jer on "želi da iskoristi prednosti samita EU i NATO, i postignuti zamah, i ukazao da se ne može predvideti kakve će okolnosti biti u septembru".

NE PROPUSTITE:

MAKEDONIJA I GRČKA POTPISALE DOGOVOR ZA NOVO IME: Sledi promena ustava, pa onda i novi naziv Republika Severna Makedonija

NAKON 27 GODINA: Grčka i Makedonija postigle dogovor oko imena

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
4°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve