Region
24.07.2018. 16:08
R.E./Beta

PREMIJER CRNE GORE DUŠKO MARKOVIĆ: Patrijarh Irinej zloupotrebio gostoprimstvo

2c5baf89.jpg
Izvor: AP / Thanassis Stavrakis

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je danas da je izjavom patrijarha Irineja da je položaj Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori gori nego u vreme Turaka, a položaj Srba kao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, "zloupotrebljeno gostoprimstvo demokratske Crne Gore" i da veruje da će se ta izjava brzo korigovati.Prema njegovim rečima, to nije pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, nego evropskog i evroatlantskog puta države.

"To je otpor modernoj i savremenoj Crnoj Gori. Razumemo sve koji se protive tom putu, ali verujem da će doći vreme da nikada niko više ne zloupotrebljava naše gostoprimstvo i poštuje našu zemlju i ključnu vrednost Crne Gore, a to je multietnički i multiverski sklad", rekao je Marković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom u Podgorici.

Na izjavu patrijarha SPC juče je reagovao i predsednik Crne Gore Milo Djukanović koji je rekao da očekuje od njega da demantuje izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

"Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje", kazao je Đukanović za Antenu M.

Upitan je li izjavu patrijarha razumeo kao pretnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori,  Đukanović je rekao da će "zakon o slobodi veroispovjesti koji je u pripremi regulisati tu oblast u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima".

"Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom", rekao je Đukanović.

On je izrazio uverenje da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

"Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primenjivani na sve. Na naše gradjane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. ;Ipak, verujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primenjujemo administrativne mere", dodao je Djukanović za Antenu M.

Crnogorska vlada istim povodom je saopštila ;da stavovi patrijarha Irineja više govore o njemu nego o Crnoj Gori koja je "prepoznata daleko izvan svojih granica kao demokratska i gradjanska država koja s ponosom baštini vrednosti jednakosti, tolerancije, suživota, verskog i etničkog sklada i dobrosusedstva".

"Te vrednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama... ;Stoga, stavovi govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni, a ;Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politike na odgovorima na ovakve paušalne ocene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet", dodaje se u reagovanju vlade.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
23.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve