PREMIJER MAKEDONIJE ZAEV: Nećemo dozvoliti da člansto u EU i NATO ugroze neodgovorni ultimatumi

PREMIJER MAKEDONIJE ZAEV: Nećemo dozvoliti da člansto u EU i NATO ugroze neodgovorni ultimatumi

Foto Nemanja Jovanović


Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je Makedonija blizu realizacije strateških ciljeva, članstva u EU i NATO i da neće dozvoliti da to naruše ili ugroze neodgovorni ultimatumi opozicije.

“Ostajemo posvećeni do kraja postizanju rešenja koja će omogućiti uslove za fer referendum u interesu gradjana, ali amnestija za politički kriminal je nemoguća”, rekao je Zaev na sastanku sa nemačkim državnim sekretarom za Evropu Mihaelom Rotom.

Premijer Makdonije je juče optužio lidera opzicione VMRO DPMNE Hristijana Micovskog da ne želi da Makedonija uđe u EU i NATO, već da samo želi da uslovljavanjem podrške referendumu amnestijom spasi krivične odgovrnosti bivše rukovodstvo paritje na čelu sa Nikolom Gruevskim.

“Zakon je jednak za sve, amnestija za politički kriminal je nemoguća i posebno nećemo popustiti pod pritiskom da odstupimo od vladavine prava”, rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev, a prenela vladina pres služba.

Mihail Rot je poručio da Makedonija i dalje može da računa na potpunu i snažnu podršku Nemačke i istakao da je predstojeći referendum trenutak odluke za evropsku budućnost zemlje.

“Odgovornost sada treba da preuzmu svi relevantni politički subjeti u Makedoniji, uključujući i opoziciju”, istakao je nemački državni sekretar za Evropu.

Rot je rekao da je Makedonija datumom za pregovore sa EU i pozivom za NATO otvorila novo poglavlje u svojoj istoriji i istovremeno, kako je rekao, otvorila novo značajno poglavlje u istoriji Evrope u periodu kada je za EU mnogo važno jedinstvo svih evropskih zemalja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar