PREMIJER REPUBLIKE SRPSKE: Srbi će podneti i izboriti se sa svakom presudom Radovanu Karadžiću

PREMIJER REPUBLIKE SRPSKE: Srbi će podneti i izboriti se sa svakom presudom Radovanu Karadžiću

(AP Photo/ Jerry Lampen, Pool)


Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Srbi podneti i izboriti se kakva god da bude konačna presuda Haškog tribunala nekadašnjem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću za zločine počinjene tokom rata u BiH.

“Dovoljno smo jaki i mislim da ćemo sve podneti i izboriti se. Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je kazao da nije optimista, dodavši da smatra da je presuda već doneta, a da će danas samo biti saopštena.

“Znajući dosadašnju praksu i kako je radio Haški tribunal, nisam optimist”, istakao je premijer RS.

Prema njegovim rečima, kada bi se Karadžuću „sudilo po pravdi i zakonu on bi danas trebalo da sprema stvari i putuje ka RS“.

„Medjutim, znam koji se pritisci vrše na sudije i nisam optimist da može doći ili do smanjenja ili da ne kažem oslobadjajuće presude. Naprosto, ovo je politika, ovo više nije pravo, ni sud koji sudi po pravdi i pravičnosti, već više politički sud”, kazao je Višković.

On je još naveo da je Haški tribunal izrekao kazne od „hiljade godina“ Srbima za ratne zločine, dok su, kako je ocenio, za zločine nad Srbima olako izricane oslobadjajuće presude ili minorne kazne.

Za danas je Karadžiću najavljeno izricanje pravosnažne presude Žalbenog veće Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je preuzelo funkciju Haškog suda.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar