PRESUDA U ODSUSTVU: Dvojici Srba 15 godina zatvora zbog ratnog zločina kod Gline

PRESUDA U ODSUSTVU: Dvojici Srba 15 godina zatvora zbog ratnog zločina kod Gline


Dvojica bivših pripadnika srpskih paravojnih formacija, Dušan Žarković i Bogdan Jednak, danas su na sudu u Zagrebu u odsustvu prvostepeno osuđeni na po 15 godina zatvora zbog likvidacije 21 civila hrvatske nacionalnosti u decembru 1991. u selu Joševica kod Gline.

Prema pisanju medija, osuđeni se najverovatnije nalaze u Srbiji.

Sud je zbog nedostatka dokaza oslobodio optužene u tom slučaju: Miroslava Malobabića, Dejana Sladovića i Džordža Našida Kamala.

Njima se takođe sudilo u odsustvu u tom slučaju koji važi za jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u ratu u Hrvatskoj, a dogodio se na području samoproglašene SAO Krajine.

Sve žrtve, od kojih je najmlađa imala 16, a najstarija 91 godinu, ubijene su iz neposredne blizine oružjem s prigušivačem.

Osuđeni su bili pripadnici izviđačko divezantske grupe paravojne jedinice “SAO Krajine”.

Sudija Tomislav Juriša rekao je u obrazloženju presude da je reč o pomno planiranom zločinu koji su isplanirale vojne, političke i obaveštajne strukture “SAO Krajine”.

Prema pisanju hrvatskih medija, tamošnja policija pokušala je da istraži zločin, ali je istraga bila je zaustavljena iz tadašnjeg političkog i obaveštajnog vrha “SAO Krajine”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar