Region
27.03.2018. 09:29
R.E

PRVA REGIONALNA KONFERENCIJA O PREDUZETNIŠTVU U TURIZMU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Regionalna konferencija o preduzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u partnerstvu sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu i Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, uz podršku kompanije Visa u hotelu Palas u Petrovcu, Crnoj Gori,  završila se 23. marta 2018.godine.

Konferencija je okupila oko sto preduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i prestavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore,  Željka Radak Kukavičić istakla je da je organizacija ove Konferencije jedan od modela buduće saradnje, kada je u pitanju sektor turizma, jer kroz regionalnu saradnju se jača konkurentska moć kada su u pitanju daleka tržišta.

"Crna Gora, zemlja u kojoj je turizam jedna od strateških grana razvoja i učestvuje sa 22% u društvenom bruto proizvodu, podstiče preduzetništvo u oblasti turizma, a ova konferencija je mogućnost za jedno novo umrežavanje", navela je Kukavičić.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Miroslav Knežević, zahvalio se organizatorima na inicijativi i istakao da Srbija svake godine beleži sve bolje rezultate kada je u pitanju turzam:

"U 2017. godini smo finansirali 98 projekata promocije, edukacije i treninga i preko 40 velikih infrastrukturnih projekata. Vlada Republike Srbije je polovinom februara usvojila uredbu kojom ćemo podsticati turističke agencije za unapređenje prometa stranih turista na teritoriji Srbije."

 Imajući u vidu da je turizam u zemljama regiona važan privredni činilac i faktor povezivanja, cilj Кonferencije je bio da okupi privatne kompanije i preduzetnike koji su kroz panele, radionice i dvodnevno druženje imali priliku da se upoznaju sa savremenim trendovima u turističkoj industriji, da razmene kontakte i mišljenja i uspostave nove poslovne dogovore.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona, Mirsad Gluhić rekao je da mu je drago što je učesnik Regionalne konferencije o preduzetništvu u turizmu i što može dosta toga da čuje i prenese, s obzirom na to da Tuzlanski kanton doživljava ekspanziju turizma.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, ovakav događaj vidi kao novu priliku za unapređenje regionalne saradnje, a tako postoji i želja da se preduzetništvo u turizmu podigne na viši nivo.

Jedan od zaključaka konferncije odnosio se na povećanje informisanosti i edukacije javnosti u domenu turizma kroz povezivanje javnih servisa i formiranje specijalizovanih redakcija za turizam. Neophodnost jačanja stručnih kadrova na nivou srednjeg obrazovanja u vidu promocije zanimanja kao što su kuvar, kelner i druga, kao i stvaranja mogućnosti ne samo sezonskog rada, već 365 dana u godini. Obavezan element predstavlja i stvaranje infrastrukturnih uslova za razvoj i unapređenje turizma, kao i pojednostavljivanje administrativnih procedura prilikom posete inostranih turista.

U okviru pratećih programa Кonferencije, preduzetnici su imali mogućnost da prođu besplatnu edukaciju iz domena razvoja preduzetničkih veština.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve