Region
20.03.2019. 18:21
R.E./Beta/, Foto shutterstock

PRVE REKACIJE STRANAKA IZ FEDERACIJE NA PRESUDU KARADŽIĆU: Presuda da uđe u obrazovni sistem do ukidanja Republike Srpske

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U prvim reakcijama stranaka iz Federacije BiH na konačnu presudu Haškog tribunala bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću, kojom je osudjen na doživotu robiju, ocenjuje se da je ta presuda važna za BiH, kako bi se narodi u njoj suočili sa prošlošću i okrenui budućnosti.„Bez obzira na svu bol i nepravdu, kao i na činjenicu da nijedna presuda ne može biti potpuna i ne može vratiti ubijene, te da će se različito doživeti u našoj državi, ova doživotna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i druge presude Haškog i Suda BiH, važne su za suočavanje sa prošlošću ali i za buduće generacije“, saopštili su iz Nezavisnog bloka, stranke koja okuplja mahom bivše pripadnike SDA.

Iz ove stranke smatraju da presudu treba posmatrati kao pravni i istorijski dokaz onoga šta se dešavalo na prostoru BiH, kao i da treba da „bude opomena svima onima koji od Karadžića i ostalih osudjenih za ratne zločine prave uzore, što, kako su naveli, potvrdjuje i nedelo teroriste Brentona Taranta na Novom Zelandu“.

Još su istakli da se BiH mora se okrenuti onima koji žele otvoreno demokratsko društvo, bazirano na civilizacijskim vrijednostima, „a ne na varvarsko-zločinačkom režimu čiji je simbol i glavni protagonista Radovan Karadžić“.

„Zbog toga današnju i ostale presude medjunarodnih i domaćih sudova treba inkorporirati u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini", saopštili su iz Nezavisnog bloka.

Iz „Naše stranke“ su ocenili da je presuda Karadžiću prilika da se celo društvo u BiH odmakne „od svih zločinačkih ideologija“.

Iz ove stranke su dodali da je pravosnažna presuda Karadžiću „konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta“.

„Presuda je nedovoljna, ali važna satisfakcija žrtvama. Poput drugih presuda ratnim zločincima koji imaju svoja imena i prezimena i ova presuda je potvrda Karadžićeve lične odgovornosti koja ne sme biti večni teret cijelom jednom narodu“, ističe se u saopštenju „Naše stranke“.

Predsednik Gradjanskog saveza Nihad Čolpa ocenio je da bi presudu Karadžiću trebalo primeniti tako što bi se izvršila „demontaža Republike Srpske, kao njegovog dela“.

„Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionisati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to uradila Nemačka i druge razvijene zemlje", naveo je predsjednik GS-a Nihad Čolpa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve