Region
22.08.2018. 12:28
R.E/b92.net

RADNICI BRODOGRADILIŠTA 3.MAJ U PULI ZAPOČELI GENERALNI ŠTRAJK: Izašli na ulice i blokirali put

subvencije-2.jpg

Radnici Brodogradilišta 3. maj, kao i cele Uljanik Grupe, započeli su jutros generalni štrajk zbog neisplaćene zarade za juli.

Radnici su u Puli izašli iz brodogradilišta i blokirali put, a sindikalni čelnici kažu da su radnici ogorčeni, jer uprava tvrdi da novca ima, ali se plata ne isplaćuju.

“Nemamo vesti koje bi bilo kako promenile situaciju. Nama treba plata. Kad dobijemo platu, prekinućemo štrajk'', rekao je Rajko Kutlača, poverenik sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacij.

Dodao je da radnici žele da brodogradnja zaživi kao srateška privredna grana u državi i da država ili konačno stane iza restrukturiranja ili kaže da restrukturiranja nema.

Sindikat traži da se vlada izjasni da li im je uopšte u interesu zadržavanje hrvatske brodogradnje kao strateške delatnosti.

''Eskaliralo je sve. Ljudi su nezadovoljni, ne veruju više ni sindikatu ni upravi. Radnici su nezadovoljni i svi su im krivi'', rekao je šef štrajkčkog odbora Đino Šverko u Puli.

Uprava se zatvorila u kancelarije i spremni su da razgovaraju samo sa štrajkaškim odborom.

Na terenu se nalaze i pripadnici policije.

Uprava Uljanika u utorak je saopštila da tokom postupka mirenja nije mogla sindikatima da potvrdi tačan datum isplate zaostale plate i da razume njihove razloge za štrak. Pritom su izrazili nadu da će štrajk biti dostojanstven.

"Uvereni smo da će legalnim i legitimnim štrajkom svi radnici grupe na dostojanstven način iskazati svoja očekivanja", poručili su u utorak iz uprave Uljanika.

Isto tako, ministar privrede Darko Horvat u utorak je nakon sastanka u vladi rekao da je HBOR jedan od mogućih izvora novca za plate.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve