REFERENDUM U MAKEDONIJI OKO IMENA U JUNU: Zatim sledi poziv za članstvo u NATO paktu 11-12. jula 2018?!

REFERENDUM U MAKEDONIJI OKO IMENA U JUNU:  Zatim sledi poziv za članstvo u NATO paktu 11-12. jula 2018?!

foto Printscreen Youtube


Premijer Zoran Zaev očekuje da će u junu biti rešen cetvrt veka dug spor sa Grčkom oko imena Makedonije, kako bi već na samitu NATO, 11. i 12. jula bio aktiviran poziv za članstvo te države u Alijansi.

U izjavi za bugarsku TV Nova, Zaev je rekao da će o mogućem rešenju novog imena Makedonije biti odlučivano na referendumu.

– Referendum bi trebalo da bude dodatna garancija za naše prijatelje iz Republike Grčke jer će to definitivno ukloniti sve sumnje, a građani će odlučiti. Uveren sam da su Makedonci spremni za to. Mi smo još u pregovorima i nadam se da će rešenje očuvati dostojanstvo građana Grčke i Republike Makedonije – rekao je Zaev.

On dodaje da “zajedno sa južnim susedima, Grčkom, pokušavaju da otvore unutrašnju debatu i pronađu rešenje prihvatljivo za obe strane”.

– Nadam se da ćemo doći do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, jer na kraju to rešenje mora da sačuva dostojanstvo i identitet obe zemlje. Samo na taj način je moguće izgraditi prijateljstvo koje mora biti na trajnim i održivim osnovama. Moramo biti pametni i mudri i što pre pronađemo rešenje, bićemo u stanju da se osvetimo takvoj perspektivi – zaključio je Zaev.

Zaev je to rekao nakon četvorodnevnog boravka u Atini i Skoplju posredika u pregovorima o imenu Metjua Nimica, koja je okončana juče.

Tokom ta četiri dana Nimic je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija iz opozicije dveju zemalja, a na stolu je bio paket predloga za novo ime Makedonije, utvrđen tokom oslednje runde pregovora koje je posrednik UN imao 17. januara u Njujorku sa šefovima diplomatija Grčke i Makedonije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar