Region
11.02.2019. 14:56
R.E./Beta

Sa zgrade Vlade Makedonije uklonjen natpis s dosadašnjim imenom države

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zgrada Vlade Makedonije danas je osvanula bez natpisa "Vlada Republika Makedonije" u okviru priprema za formalnu promenu imena države.

Iz makedonske vlade objašnjavaju da je natpis s imenom države uklonjen kako bi sutra na platou ispred zgrade bila podignuta zastava NATO u koji će zemlja ući pod imenom Severna Makedonija.

"Slova iznad ulaza su skinuta u okviru priprema za upotrebu novog ustavnog imena države. Promena je napravljena rano ujutro, jer su u toku dana predvidjene pripreme na platou ispred zgrade za ceremoniju podizanja zastave NATO", prenosi portal Faktor (faktor.mk) navode iz Vlade.

Na mesto gde je bio natpis s dosadašnjim imenom države biće postavljanje natpis s novim imenom "Severna Makedonija", ali pre toga prvo treba da se završe sve formalnosti izmedju Skoplja i Atine i da se datum početka korišćenja novog imena objavi u Službenom glasniku, što se očekuje u narednim danima.

Nakon što u Skoplje iz Atine stigne takozvana usmena nota da je Grčka ratifikovala sporazum iz Prespe i makedonski pristupni protokol za NATO, što je najavljeno za danas, počeće zamena tabli sa starim imenom države i na parlamentu, državnim institucijama i graničnim prelazima.

Oznake i table s novim imenom države bi trebalo da počnu da se postavljaju ove sedmice i biće dvojezične, na makedonskom i albanskom jeziku, a o potrebi da se promene oznake s imenom obaveštene su i lokalne samouprave.

Mediji navode da bi na graničnim prelazima postavljanje tabli s novim imenom trebalo da počne danas, a prvi će biti prelaz s Grčkom "Bogorodica", gde je već stigla nova tabla.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
-1°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve