Region
20.03.2019. 18:23
R.E./Beta/Foto: AP

Predsednik Srpske demokratske

SDS: Presuda Karadžiću politička, neutemeljena i skandalozno nepravedna

ae559766.jpg

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da je današnja presuda prvom predsedniku SDS i Republike Srpske Radovanu

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da je današnja presuda prvom predsedniku SDS i Republike Srpske Radovanu Karadžiću politička, neutemeljena i skandalozno nepravedna.

Govedarica je naveo da on i SDS i dalje smatraju da je Haški tribunal „prvenstveno politička institucija“.

"Njegov formalni cilj je da procesuira odgovorne za teške ratne zločine, a suštinski cilj Tribunala je nastavak satanizacije srpskog naroda. Ovakvim kaznama nastoji se udariti trajni pečat odgovornosti Srba za gradjanski rat u BiH“, kazao je lider SDS-a sa portal Srpka.info.

Prema njegovim rečima, očigledno je da postoji tendencija da ova presuda Karadžiću bude čak i politički zloupotrebljena kao presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Medjutim, ona definitivno neće umanjiti ni ustavnu, ni političku poziciju Republike Srpske koja je zapisana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ona neće umanjiti ni tragediju koja je bila prisutna na ovim prostorima, niti će umanjti bol za svim nevinim žrtvama kojih je bilo na sve tri strane", rekao je Govedarica.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve