Region
14.03.2019. 17:19
R.E./Beta

Makedonska policija je

SEDMORO UHAPŠENO ZBOG POGIBIJE 15 PUTNIKA KOD SKOPLJA: Glavni krivac za prevrtanje autobusa velika brzina i neispravne kočnice

makedonska-policija-2.png

Makedonska policija je danas uhapsila vlasnika firme Durmo turs, vozača autobusa koji se prevrnuo i još pet osoba zbog sumnje

Makedonska policija je danas uhapsila vlasnika firme Durmo turs, vozača autobusa koji se prevrnuo i još pet osoba zbog sumnje da su odgovorni za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo 15 putnika.

Tužilac Sašo Rajčev je na konfereciji za novinare u Skoplju rekao da je do sada utvrđeno da su glavni razlozi za autobusku nesreću kod sela Laskarci velika brzina i neispravne kočnice, što je ;pri tehničkoj kontroli evidentirano, ali nije popravljeno.

Prema Tužilaštvu, veštačenje je pokazalo da je vozač vozio 99 kilometara na sat, a dozvoljena brzina je 80 kilometara i da je aktivirao uredjaj za manipulaciju tahografom da ne pokaže pravu brzinu, preneli su mediji. Zbog velike brzine i neispravnih kočnica vozač je prešao u drugu traku puta, izgubio kontrolu i probio zaštitnu ogradu, da bi autobus na kraju pao na stari put koji ide paralelno sa autoputom, rekao je Rajčev i dodao da je utvrđeno da vozač nije koristio mobilni telefon u vreme nesreće.

Pored vlasnika autobuske kompanije iz Gostivara Durmuša Belulija i vozača autobusa koji se prevrnuo 13. februara, privrdeni su i upravnik firme i četiri radnika zadužena za tehnički pregled koji je obavljan u sevisu u Gostivaru koji ima istog vlasnika.

Tehnička kontrola je obavljena u julu i decembru prošle godine, ali i pored toga što su utvrdjeni nedostaci kod kočnica izdat je dokument da je autobus ispravan, navelo je Tužilaštvo, napominjući da je bio instaliran i "uredjaj za manipulisanje brzine".

Skopsko tužilaštvo je za šest od sedam privedenih, među kojima je i vlasnik Durmo tursa, od suda zatražilo pritvor.

Nesreća se dogodila 13. februara, kada je pun autobus gostivarske firme Durmo turs na autoputu Skoplje-Tetovo prešao na drugu stranu i potom probio ogradu i pao u dolinu. Tada je poginulo 15 putnika,a 39 je povredjeno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve