ŠEKERINSKA: NATO, a ne EU, spasao je sporazum Severne Makedonije sa Grčkom

ŠEKERINSKA: NATO, a ne EU, spasao je sporazum Severne Makedonije sa Grčkom

(AP Photo/Yorgos Karahalis)


Da nije bilo perspektive ulaska u NATO, Prespanski sporazum sa Grčkom o promeni imena zemlje u Severna Makedonija bio bi mrtav jer EU nije ispunila obećanja, rekla je zamenica premijera i ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

Na događaju Nemačkog Maršalovog fonda juče u Briselu, Šekerinska, bliska saveznica premijera Zorana Zaeva, rekla je da se ne može predvideti da li će EU Skoplju otvoriti pretpristupne pregovore pošto je postignut sporazum o promeni imena države.

“Velika slabost tokom pregovora prošle godine bila je što nismo mogli da predvidimo kako će EU odgovoriti na Prespanski sporazum i da li će biti dovoljno jaka da donese odluku (o putu Skoplja u EU)”, rekla je Šekerinska, preneo je EURACTIV.com.

Dve balkanske zemlje u februaru su okončale 27 godina dug spor, čime je Severnoj Makedoniji otvoren put ka EU i NATO.

Severna Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005.

Prespanski sporazum javno pozdravljaju sve članice EU, osim Madjarske u kojoj je bivši premijer Nikola Gruevski, protivnik tog sporazuma, dobio azil.

Medjutim, prema rečima Šekerinske, u praksi se ništa ne menja i dok je Skoplje odmah pozvano da postane 30. članica NATO, EU ne ispunjava tako brzo obećanje da će u junu otvoriti pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom.

Iako su podržale ulazak Severne Makedonije u NATO, neke članice EU, poput Francuske, Holandije i Danske, nisu voljne da se zemlji da zeleno svetlo za pregovore sa EU.

Pod pritiskom tih zemalja Evropska komisija je odložila objavljivanje godišnjih izveštaja o napretku zemalja regiona na putu u EU za posle evropskih izbora u maju.

“Iako su sve zemlje u EU složile da je to proboj za njihovu spoljnu politiku u regionu, nisu u stanju da naprave neophodan korak”, kazala je Šekerinska i dodala da bi, da to nije bila prilika za NATO, Prespanski sporazum bio mrtav jer EU ne isporučuje obećano.

Ministarka odbrane Severne Makedonije rekla je i da EU treba da zadrži politiku otvorenih vrata ali i istakla da njena zemlja nikada nije očekivala “besplatnu vožnju” i da je svesna da članstvo u EU ne zavisi samo od sporazuma sa Grčkom.

Grčka vlada sa svoje strane traži od partnera u EU da otvore pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom u junu.

Ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugalos rekao je juče da je Skoplje, pored Prespanskog sporazuma, sprovelo “važne, ozbiljne reforme kroz nove zakone o borbi protiv organizovanog kriminala i u reformi javne uprave i da će nastaviti” sa reformama.

“Mi, EU, treba da uzvratimo”, kazao je grčki ministar.

Takodje je rekao da, kada je reč o mogućnosti da pregovori sa Skopljem budu otvoreni u junu, “postoje neke legitimne bojzani, s obzirom na stanje u EU… i sukob ideja o tome kakvu Uniju želimo”.

“Međutim, mislimo da baš zbog toga što je Severna Makedonija prihvatila ideju otvorenog društva, rešavanja probema dijalogom, odbacivanja netrpeljivosti i ksenofobije, treba da ohrabrimo njeno pristupanje”, istakao je Katrugalos.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u uvodnom obraćanju ponovio je da Alijansa vodi politiku otvorenih vrata” prema zemljama kandidatima.

“Širenje NATO nije provokacija. Poštujemo pravo suverene zemlje da odluči o svojoj sudbini, bez sile i mešanja”, ; rekao je Stoltenberg.

U međuvremenu je Rusija, velika protivnica promene imena zemlje, priznala Severnu Makedoniju sa novim imenom, objavilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Moskva je tvrdila da SAD vrše pritisak na Skoplje da prihvati sporazum jer Vašingtion želi da se NATO proširi u regionu u kome jedino Srbija i Bosna i Hercegovina nisu članice Alijanse.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar