Region
13.03.2019. 19:31
R.E./Sputnjik

Albanski premijer Edi

ŠENGEN EDIJA RAME: Osim Kosova uključiti i Severnu Makedoniju, Crnu Goru, ali i druge zemlje Zapadnog Balkana

edi-rama02-ap.jpg

Albanski premijer Edi Rama se založio za primenu „Šengenskog modela“ i sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a

Albanski premijer Edi Rama se založio za primenu „Šengenskog modela“ i sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a ne samo sa Kosovom, prenosi portal „A1on.mk“.

Na konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Tirani, Rama je istakao da će pre ili kasnije „građani ulaziti i napuštati granice Severne Makedonije i Albanije bez ikakvih barijera“.

„Šengenski model bi trebalo da se proširi na ceo region, sa Kosovom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, uz uverenje da će sve države iz regiona ući u taj proces. Naše granice moraju da postanu prohodne poput granica Evropske unije“, kazao je Rama.

„Ako treba to da učinimo sa zemljama-članicama Evropske unije, onda nas niko ne zaustavlja da to učinimo između nas, danas, a ne sutra. Pre ili kasnije mi ćemo dati građanima mogućnost da ulaze i napuštaju naše zemlje bez ikakvih barijera i kontrola, bez ijednog problema, onako kako to rade građani Evropske unije“, istakao je Rama.

On je dodao da je Albanija počela taj proces sa Kosovom, koji je „nažalost pogrešno protumačen“.

„Kada smo pričali o ’Šengenskom projektu‘ sa Kosovom bili smo pogrešno protumačeni, ali kažem da je to samo početak da isto to nastavimo sa drugim zemljama u regionu. Sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu uključene u taj proces. Granice će biti prohodne sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu, kao što je to omogućeno u Evropskoj uniji za građane država-članica EU koji ulaze i napuštaju zemlju bez ikakve granične kontrole“, objasnio je albanski premijer.

Prema Raminim rečima, tokom susreta sa Zaevom postignut je sporazum o uspostavljanju zajedničke ekonomske zone između Severne Makedonije i Albanije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve