Skoplje i Atina postigli okvir za kompromis o nazivu Makedonije

Skoplje i Atina postigli okvir za kompromis o nazivu Makedonije

foto Printscreen Youtube


Ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas u nenajavljenoj rundi pregovora u Briselu postigli su okvir za kompromis o nazivu Makedonije.

Dimitrov je izjavio da je sinoćnji sastanak bio produktivan i da okvir treba razraditi, na čemu rade pravni timovi oba ministarstva, javili su makedonski mediji.

– Planira se važan razgovor na premijerskom nivou – Zoran Zaev sa Aleksisom Ciprasom polovinom ove sedmice, u kojem će, nadamo se, doneti važne odluke iz opcija koje su u igri – rekao je Dimitrov.

Šef makedonske diplomatije kasno sinoć je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, a jutros je bio na neformalnom doručku sa ministrima spoljnih poslova EU ili njihovih zamenika.

– Doručkovala sam sa ministrom spoljnih poslova Makedonije, zajedno sa šefovima diplomatija zemalja članica. Podržali smo napredak u pregovorima Skoplja i Atine u sporu o imenu i dali podršku za pozitivno rješenje ovog problema – rekla je Mogerinijeva.

Makedonija i napredak u pregovorima o imenu biće jedna od glavnih tema i današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar