SLOVENIJA PREDALA TUŽBU PROTIV HRVATSKE

SLOVENIJA PREDALA TUŽBU PROTIV HRVATSKE


Slovenija predala pismo Evropskoj komisiji sa predlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici.

Predajom tog pisma formalno bi trebalo da počne rok od tri meseca u kojem bi Komisija trebalo da se izjasni hoće li sama da preuzme ovaj slučaj, navode Hina i STA.

Slovenačka vlada je u sredu, na poslednjoj redovnoj sednici pre ostavke premijera Mira Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obavezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Evropskim sudom ako to ne učini Evropska komisija i ako Hrvatska bude i dalje odlagala primenu arbitražne odluke.

Sadržaj pisma koje bi, prema nezvaničnim informacijama, slovenačke diplomate u danas trebalo da predaju Evropskoj komisiji, zasada je pod oznakom tajnosti.

Navodi se da, prema do sada poznatim informacijama, pismo sadrži opise konkretnih primera kršenja evropskog prava, zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju dve države, a time se u njemu nalaze i svi elementi tužbe.

Prema nezvaničnim informacijama, u pismu je više od stotinu stranica materijala.

Navodi se da će, nakon što primi pismo, Evropska komisija imati tri meseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke.

Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti sa radnjama pokretanja tužbe.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar