Slovenija prvi put imenovala ženu na čelo Generalštaba vojske

Slovenija prvi put imenovala ženu na čelo Generalštaba vojske


Slovenačka vlada imenovala je danas Alenku Ermenc za načelnicu Generalštaba slovenačke vojske, što je prvi put da je jedna žena na tom položaju u Sloveniji.

General-major Alenka Ermenc, 55, imenovana je na današnjoj sednici vlade, a zvanično će preuzeti dužnost na ceremoniji u sredu.

Ermenc koja je obrazovana u Britaniji zamenjuje generala Alana Gedera koji je preuzeo slovenačku vojsku ranije ove godine kada je njegov prethodnik smenjen zbog loših rezultata na NATO testu, prenosi agencija AP.

Slovenački predsednik Borut Pahor izrazio je nadu da će imenovanje Alenke Ermenc doprineti poboljšanju pokazatelja slovenačke vojske.

Pahor je rekao da njeno imenovanje na novu dužnost shvata kao deo napora da slovenačka vojska poveća svoje sposobnosti i spremnost u izvršavanju obrambenih i sigurnosnih zadataka, prenosi hrvatska agencija Hina.

Ermenc je unapređena u rang general-majora prošle nedelje.

Slovenački mediji navode da se promena na vrhu generalštaba očekivala, jer je sadašnji šef generalštaba postavljen na to mesto kao privremeno rešenje, nakon što je s njega smenjen prethodni načelnik Andrej Osterman.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar