SMIRIVANJE SUSEDSKIH TENZIJA: Kolinda pozvala Vučića u Zagreb

SMIRIVANJE SUSEDSKIH TENZIJA: Kolinda pozvala Vučića u Zagreb

Foto: YouTube screenshot


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je predsednika Srbije Alekandra Vučića da poseti Zagreb već u februaru, jer smatra da je, kako kaže “sazrelo vreme za susret na predsedničkom nivou”.

Ona se danas obratila medijima i javnosti Hrvatske povodom sve zaoštrenijih odnosa Srbije i Hrvatske, nastalih međusobnim optuživanjem zbog izložbe o Jasenovcu u sedištu UN, koju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– U dobroj veri, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića u službenu posetu Republici Hrvatskoj sredinom februara. Želim time da otvorim novu stranicu u našim odnosima”, rekla je hrvatska predsednica.

Kitarović je objasnila da Hrvatska ima dosta otvorenih pitanja sa susednim državama, a time su “osobito opterećeni naši odnosi sa Srbijom”.

– Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito na one iz 20. stoljeća, ne samo da nisu slični nego su katkada oprečni. Želim da okrenemo stranicu boljih odnosa. Put koji tome vodi je put razgovora i konkretne suradnje – rekla je Kitarović.

Ona je izrazila uverenje da Srbi i Hrvati mogu da nađu put koji će voditi u bolju budućnost, ali da je pre svega neophodno unaprediti položaj nacionalnih manjina, kako hrvatske u Srbiji, tako i srpske u Hrvatskoj.

– Važno je i granično pitanje. Držim da to možemo riješiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima”, rekla je Kitarović.

Kitarović je istakla da većinu građana zanimaju bolji život i bolja radna mesta, zbog čega “privrednicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i saradnju”, zaključivši da je hrvatsko-srpska saradnja od izuzetnog značaja i “mora biti garant trajnog mira i stabilnosti”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar