STOLTENBERG: Makedonija u NATO čim promeni ime

STOLTENBERG: Makedonija u NATO čim promeni ime

Foto: You Tube screenshot


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je NATO spreman da prihvati Makedoniju kao 30. članicu ali da je jedini put do članstva primena sporazuma o imenu sa Grčkom.

Na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane zapadne vojne alijanse, Stoltenberg je rekao da je NATO pažljivo pratio referendum u Makedoniji i da pozdravlja glas “za” dodajući da je sada na Skoplju da odluči o narednim koracima.

On je rekao da su pristupni pregovori s Makedonijom već počeli i da očekuje da će biti završeni do kraja januara 2019.

“Čim sve ustavne promene budu završene možemo potpisati protokol o pristupanju. Dati Skoplju mesto za stolom NATO početkom naredne godine. To je istorijska prilika” rekao je Stoltenberg i pozvao sve političke lidere da “rade zajedno, konstruktivno i odogovorno i da iskoriste tu priliku”.

Stoltenberg je podsetio da je od 1999. NATO dobio 13 novih članica što je “pomoglo širenju demokratije, stabilnosti i napretka u Evropi”. Od ulaska Crne Gore prošle godine strana ulaganja iz zemalja članica su udovostručena, rekao je i naglasio da “NATO ostaje posvećen stabilsnoti i sigurnosti tog važnog dela Evrope”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar