SUD POKUŠAVA DA GA NAĐE: Bivši makedonski premijer Nikola gruevski se nije pojavio u zatvoru

SUD POKUŠAVA DA GA NAĐE: Bivši makedonski premijer Nikola gruevski se nije pojavio u zatvoru

FOTO NEMANJA JOVANOVIC


Istražni zatvor “Skoplje” obavestio je danas skopski krivični sud da se poslanik i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski nije doborovoljno javio za izdržavanje kazne u zakonom predvidjenom roku.

U krivičnom sudu “Skoplje 1” lokalnim medijima su rekli da će, posle nekoliko neuspešnih pokušaja od petka, danas ponovo pokušati da Gruevskom uruče rešenje o upućivanju na zatvorsku kaznu od dve godine po pravosnažnoj presudi u slučaju “Tenk”.

“Do kraja radnog dana sud će izvestiti o poslednjem pokušaju da se Gruevskom uruči rešenje i o daljim postupcima ukoliko se u tome ne uspe”, navodi portal “Sakam da kažam” (sdk.mk), podsećajući da sudski dostavljač u petak uveče u tri pokušaja nije pronašao bivšeg premijera na adresi iz lične karte. Obaveštenje zatvora da se Gruevski u predvidjenom roku nije doborovoljno javio na izdržavanje kazne, uslov je na osnovu kojeg sud može da traži raspisivanje poternice.

Krivični savet Osnovnog suda “Skoplje 1” u petak kasno popodne odbacio je žalbu Gruevskog i potvdio rešenje kojim se bivšem premijeru odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne i upućuje u zatvor.

Prema uputnom aktu, Gruevski je trebalo da se u zatvor u skopskom naselju Šuto Orizari javi najkasnije do 8. novembra, ali je taj rok probijen do završetka žalbenog roka i odluke Krivičnog saveta.

Gruevski je pravosnažno osudjen na dve godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog “mercedesa S 600 gard” 2012. godine kada je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osudjena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, dok je njen pomoćnik Djoko Popovski pravosnažno osudjen na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila plaćenog skoro 600.000 evra saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnje ministarke Jankulovske tražio da njeno Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi “mercedes” koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar