TAJNI DOKUMENT OTKRIVA: Makedonija je još 2008. godine pristala da promeni ime!

TAJNI DOKUMENT OTKRIVA: Makedonija je još 2008. godine pristala da promeni ime!

Foto: YouTube screenshot


Dosad tajni dokument sa “Vikiliksa” iz 2008. godine, otkriva da je Makedonija pristala da promeni ime države u Republika Severna Makedonija, mnogo ranije nego što je javnosti rečeno, prenose mediji.

Dokument pod nazivom “Ono što je potrebno da Makedonci reše spor oko imena” datiran je na 29. jul, 2008. godine, i sačuvao ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju, Žilijen Milovanović.

Prema tom spisu, Makedonija je bila voljna da prihvati ime Republika Severna Makedonija još 2008. godine, pod uslovom da to uključuje priznavanje “makedonskog” jezika i nacionalnosti.

“Ambasada SAD u Skoplju ocenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Sjeverna Makedonija, u svim međunarodnim organizacijama”, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji, prenose mediji.

Dodaje se da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev “makedonski”, ali da je tome potrebno strateški prstupiti, možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN, koji neće biti predmet odobravanja grčke strane.

Izgleda da je osnovna ideja da je Makedoncima prvenstveno potrebno uverenje da će se njihov jezik i nacionalnost i dalje označavati kao “makedonski”, a ne “severnomakednskim”, i ako se to ispoštuje, promena imena države je rešena stvar.

Dokument američke ambasade pokazuje da se pregovarački ciljevi Makedonije u protekloj deceniji nisu previše izmenili, i da su u određenoj meri postignuti u dogovoru sa Grčkom u junu ove godine, prenose grčki mediji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar