TRAŽI SE: Devet policijskih agencija u BiH traga za višestrukim ubicom Edinom Gačićem

TRAŽI SE: Devet policijskih agencija u BiH traga za višestrukim ubicom Edinom Gačićem


U potragu za ubicom Edinom Gačićem, osumnjičenim za ubistvo policajca Mahira Begića na području Tarčina kod Sarajeva, kao i Sauda Sultanića u Konjicu, uključeno je čak devet policijskih agencija u BiH.Za Gačićem tragaju pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), Direkciju za koordinaciju policijskim telima BiH, Granične policije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te četiri kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova – Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Istragom rukovodi Federalna uprava policije (FUP).

Na području Suhodola kod Tarčina, gde je u subotu uveče Gačić ubio policajca Mahira Begića, i dalje patroliraju jake policijske snage, koje pretražuju obližnju šumu i objekte koji se nalaze u blizini mesta ubistva.

To područje nadleću helikopteri.

Odredjen broj roditelja sa područja sarajevske opštine Hadžići, u kojoj se desilo ubistvo policajca, danas nije poslao decu u školu iz straha za njihovu bezbednost.

Nastava u Osnovnoj školi u Tarčinu odvija se redovno, ali uz pojačano prisustvo policije u okruženju.

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo pojačane su aktivnosti pripadnika policije Republike Srpske, a direktor policije RS Darko Ćulum danas će se povodom ovog slučaja u Sarajevu sastati sa predstavnicima FUP-a.

Višestruki ubica Edin Gačić je jedini osumnjičeni za likvidaciju policajca Mahira Begića, koji je osiguravao Objekt za edukaciju kadrova Federalnog MUP-a na poligonu Suhodol kod Tarčina, objavio je sarajevski “Dnevni avaz”.

Prema navodima u tekstu, istražitelji su dobili balistički nalaz kojim je nepobitno utvrdjeno da su čaure pronadjene u Suhodolu i one u Konjicu 4. februara, posle ubistva ubistva Sauda Sultanića, ispaljene iz istog oružja.

“Na licu mesta nisu uočeni tragovi koji bi potvrdili da je bilo borbe izmedju policajca i ubice”, navodi se u tekstu.

“Avaz” prenosi tvrdnje izvora bliskih istrazi da se u ovom slučaju “radi o nasumičnom napadu psihopate”.

On je sa nepunih 18 godina priključio odredu El Mudžahedin, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH i poznatom po najmonstruoznijim zločinim nad srpskim vojnicima.

Gačić, koji je do rata živeo u Banjaluci, nekoliko meseci po završetku rata u BiH u Zenici je ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića, takodje poreklom iz Banjaluke.

Osudjen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dve trećine kazne, Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Prilikom odlaska na slobodan vikend, 25. avgusta 2002. godine, u Zenici je ubio svoju majku, ispalivši u nju dva hica iz vatrenog oružja.

Policija ga je uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na 20 godina robije.

Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva majke i Gunića.

Nakon što je u KPZ Zenica proveo gotovo 15 godina, Gačić je premešten u zatvor u Bihaću, a sredinom 2017. godine je odslužio kaznu i izašao iz zatvora.

Direktor zatvora u Bihaću je pre njegovog puštanja na slobodu obavestio sve nadležne institucije da se radi o opasnoj osobi, koja će najverovatnije ponovo ubiti, ali nijedna od institucija nije reagovala na ova upozorenja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar