VALENTIN ICKO: Pozivam lidere u BiH da ne diskredituju presudu Haškog tribnala

VALENTIN ICKO: Pozivam lidere u BiH da ne diskredituju presudu Haškog tribnala


Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da nijedna sudska odluka preživelima ne može vratiti njihove najmilije, ali da im može dati izvesnu dozu moralne satisfakcije.

“Današnja odluka Apelacionog veća predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, kao i za one koji su preživeli genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH”, ocenio je Incko.

On je istakao da bi današnja presuda ratnom lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću trebalo da donese olakšanje svim poštenim ljudima, jer je njome potvrdjena individualna odgovornost, a ne kolektivna krivica.

“Nema loših naroda, samo loših pojedinaca”, izjavio je Incko.

U tom kontekstu, on je, kako je saopšteno, pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili medjunarodni sudovi.

Visoki predstavnik je podsetio da je Tribunal uspostavljen jednoglasnom odlukom Saveta bezbednosti UN-a i da se njegove presude moraju da se poštuju.

“Vreme je da političari i gradjani BiH počnu poštovati prošlost, ali i da okrenu novi list, gledaju ka budućnosti, ka pomirenju i ponovo grade poverenje medju narodima koji žive u BiH. To je preduslov da ova zemlja i njeni gradjani krenu napred”, zaključio je Incko.

Mehanizam za medjunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar