VAŠINGTON POST: Makedonija je mala zemlja sa ogromnim problemom koji se zove Rusija

VAŠINGTON POST: Makedonija je mala zemlja sa ogromnim problemom koji se zove Rusija

foto Printscreen Youtube


Građani Makedonije na referendumu 30. septembra glasaju da li će ona promeniti ime u Severna Makedonija, čime bi okončali decenijski spor sa susednom Grčkom i otvorili put za članstvo u EU i NATO, ali taj izbor aktivira još jedan geopolitički dvoboj izmedju Zapada i Rusije koja čini sve što može da potkopa grčko-makedonski sporazum i time blokira novo širenje NATO, piše Vašington post.

U uredničkom komentaru pod naslovom “Makedonija, majušna zemlja s ogromnim problemom Rusije”, list navodi da za razliku od zapadnih demokratija koje pokušavaju da pridobiju Makedonce posetama i govorima, poput američkog ministra odbrane Džima Matisa ili nemačke kancelarke Angele Merkel, Rusija vodi prikrivenu propagandu kampanju zasipajući društvene mreže lažnim vestima i pružajući podršku lokalnim ekstremistima koji organizuju proteste.

Podsećajući na Matisovu izjavu u Skoplju da ;”nema sumnje” da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspeo referendum o promeni imena, Vašington post piše da operacije Moskve podsećaju na one koje je ona vodila u SAD, Britaniji i drugim demokratijama uoči izbora.

Glavna karakteristika su lažni nalozi na društvenim mrežama sa kojih se šire “otrovne” i evidentno lažne informacije, piše vašingotnski dnevnik i dodaje da je Njujork tajms, pozivajući se na zapadne diplomate, pisao kako se na Fejsbuku svakog dana otvori na desetine novih stranica ;sa kojih se poziva na bojkot referenduma, a sa nekih i na spaljivanje glasačkih listića.

Takodje se šire laži o policijskim napadima na protivnike promene imena, dodaje Vašington post i navodi kao primer ;da je fotografija jednog poznatog pevača koga su napali u lokalnom incidentu deljena na društvenim mrežama uz tvdnju da je povredjen na protestima.

Rešenost režima ruskog predsednika Vladimira Putina da potopi makedonski sporazum, čak i po cenu narušavanja prijateljskih odnosa sa Grkom je poučna. Makedonija se ne graniči s Rusijom, ali je s tri strane okružena članicama NATO. Ona ne predstavlja razumnu pretnju za Rusiju, ali bi njen ulazak u transatlantski savez i evropsku zajednicu pomogao da se stabilizuje istorijski nestabilan kutak Evrope, piše Vašington post.

Kampanja remećenja koju vodi Moskva, još jednom pokazuje da Putin na odnose sa Zapadom gleda u potpunosti kao na pobedu ili poraz ; jer se svaki dobitak za demokratije, ma kako mali, doživljava kao smrtna pretnja.

Za sada deluje kao da će otvoreni apeli Zapada biti adut za ruske trikove. Istraživanja pokazuju da referendumski predlog prolazi što će makedonskoj skupštini dati osnovu da usvoji potrebne ustavne promene. Ali, kakakv god bude ishod, poruka iz Makedonije je jasna: Putin je i dalje rešen da podriva Zapad i njegove institucije kad god i gde god može, zaključuje Vašington post u uredničkom komentaru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar