Region
30.01.2019. 14:35
R.E./Beta

Vlada Makedonije usvojila

VLADA U SKOPLJU USVOJILA PLAN: BJRM menja ime u Severna Makedonija

skoplje-makedonija.png

Vlada Makedonije usvojila je plan za primenu obaveza iz Dogovora iz Prespe, kojim je predvidjeno da ime države formalno bude

Vlada Makedonije usvojila je plan za primenu obaveza iz Dogovora iz Prespe, kojim je predvidjeno da ime države formalno bude promenjeno u Severna Makedonija sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol za pristupanje NATO.

Prema tom planu, nadležna ministarstva, državni organi i institucije, javna preduzeća i akcionarska društva u vlasništvu države nakon stupanja na snagu ustavnih amandmana treba da promene table na graničnim prelazima i državnoj granici Makedonije, na diplomatsko-konzularnim predstavništvima i na ulazima u institucije.

Obaveze Makedonije o promeni imena države i oznaka će početi da teku sedam dana nakon što ustavni amandmani stupe na snagu što će se desiti odmah nakon što Grčka ratifikuje Protkol za članstvo Makedonije u NATO.

Te promene će biti usaglašene sa Zakonom o upotrebi jezika, tako da će novo ime Severna Makedonija na tim tablama i oznakama na granici, državnim institucijama i preduzećima i na ambasadama i konzulatima biti ispisano i na makedoskom i na albanskom jeziku.

Generalni sekretar Vlade Makedonije je zadužen da formira medjuresorsku grupu koja treba da izradi sveobuhvatan nacionalni akcioni za izvršavanje obaveza iz prespanskog Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve