Region
10.10.2018. 15:21
R.E./Beta

ZA NEPOŠTOVANJE CRNOGORSKE HIMNE 2.000 EVRA: Vlada Crne Gore ne odustaje od kazni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vlada Crne Gore neće odustati od kaznenih odredbi za nepoštovanje državne himne, saopštio je danas premijer Duško Marković.Po predlogu izmene zakona, ko ne ustane prilikom intoniranja državne himne, sledi mu novčana kazna do 2.000 evra.

"Štitimo državne simbole, ne radimo ništa što ne rade drugi i u regionu. Kod nas je to prekršaj, a kod nekih drugih i krivično delo. Ko god bio protiv, rešenje predloženog zakona ostaje", rekao je Marković na pitanje novinara tokom posete Golubovcima, kod Skadarskog jezera.

Naveo je da takav pristup imaju "sve demokratske i ozbiljne države" i da gotovo nema ni jedne države u svetu koja na "takav način ne štiti svoje dostojanstvo i svoje državne simbole".

"Zbog toga me čude takva pitanja, a posebno me čudi negativna kampanja u medijima", dodao je premijer.

Premijer je konstatovao da se vlast može kritikovati, predsednika Vlade ne moraju da vole, ali se "država mora poštovati".

Na pitanje da li je takav zakon primenjiv ukoliko, na primer, dodje do kršenja na sportskim manifestacijama, predsednik Vlade je odgovorio potvrdno.

"Zašto nije? Ko će to da prati? Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnećemo prekršajnu prijavu. Nećemo voditi policijske snage da bismo naterali nekoga da ustaje na himnu. ... To je ono što radi demokratsko društvo i demokratska zemlja", rekao je predsednik Vlade.

Marković je naglasio da će Vlada istrajati na predloženim rešenjima i zapitao: "Zašto je to ovde problem? Zašto je to problem kod vas novinara? Zašto je to problem kod političkih partija? Zašto se time bavi naše okruženje? Da li se mi bavimo o Srbiji zakonom o zaštiti dostojanstva države i njihovim simbolima? Ne. To je njihovo autonomno pravo, kao što je ovo naše pravo".

"Ostavite da radimo odgovorno posao koji pripada Vladi i ovoj državi", rekao je Marković

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve