ZAEV: Bićemo dobro pripremljeni do juna 2019. da započnemo pristupne pregovore

ZAEV: Bićemo dobro pripremljeni do juna 2019. da započnemo pristupne pregovore


Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da makedonska i grčka vlast žele da završe sa problemima jednom i zauvek, da bi zemlje mogle da grade prijateljske odnose i zaključuju sporazume na obostranu korist.

U intervjuu za briselski portal Euroaktiv, Zaev, kojeg je novinar nazvao premijerom Republike Severne Makedonije, novim imenom dogovorenim sporazumom između Atine i Skoplja, rekao je da je zbog dobrobiti naroda dve zemlje postignut kompromis.

Upitan da li je kompromis dobar, s obzirom na to da Makedonija neće započeti pristupne pregovore odmah već iduće godine, posle evropskih izbora, Zaev je naveo da je “Crna Gora započela pristupne pregovore sedam i po meseci posle odluke Evropske komisije, Srbija posle devet i po meseci, a u našem slučaju biće 12 meseci”.

“Zadovoljan sam što imamo pravednu i pravno dobru odluku. To daje šansu današnjim političarima i njihovim naslednicima kao i budućim generacijama da sarađuju kroz dobre odnose”, istakao je Zaev.

Što se tiče evropskih izbora, biće neko vreme tu izgubljeno, rekao je Zaev, koji je dodao i da će biti održan referendum u Makedoniji kao deo primene sporazuma sa Atinom.

“Mislim da je to pažljivo proračunato te da ćemo biti dobro pripremljeni do juna 2019. godine da započnemo poglavlje o pristupanju”, naveo je Zaev.

Što se tiče opozicije, odnosno neslaganja VMRO-DPMNE sa sporazumom, Zaev je rekao da nema jasnog dogovora među opozicijom.

Oni su, naveo je Zaev, protiv promene ustava, ali kažu da su za ulazak u NATO i EU.

“Tu postoji kontradikcija. Ako smo za NATO i EU, trebalo bi da budemo spremni za kompromis”, smatra makedonski premijer.

Te partije desnog centra u Makedoniji i Grčkoj su veoma slične: obe prave puno buke, organizuju proteste, upotrebljavaju ružan jezik, isto je u Grčkoj kao i u Makedoniji, ista taktika, zaključio je Zaev.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar