ZAEV: Četiri predloga za novo ime Makedonije, Grčka bi bila zadovoljna nekom od opcija

ZAEV: Četiri predloga za novo ime Makedonije, Grčka bi bila zadovoljna nekom od opcija


Makedonija je iznela četiri predloga za rešenje spora sa Grčkom oko imena, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev.

“Predlozi su Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)”, rekao je Zaev za Rojters nakon Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu.

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi Grčka bila zadovoljna sa jednom od ovih opcija.

“Oni imaju neke opcije koje preferiraju i neke koje ne preferiraju toliko (u pogledu imena)”, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, ostaje pitanje da li postoji “realna potreba” da se menja makedonski ustav, što je Grčka zatražila prethodnih meseci.

Dan ranije je grčki dnevnik “Katimerini” pod naslovom “Predlog sporazuma u sedam tačaka” objavio članak o tome kakvo rešenje Grčka predlaže za rešenje spora s Makedonijom.

Tekst o sporu oko naziva Makedonije ilustrovan je fotografijom makedonskih radnika koji gazeći obaraju tablu s natpisom “Auto-put Aleksandar Makedonski”.

Premijer Grčke Alekis Cipras je proteklih dana razmotrio predlog sporazuma o rešavanju spora s Makedonijom koji sadrži “sveobuhvatne odgovore na sva specifična pitanja odnosa dve zemlje”, a za Makedoniju “put ka međunarodnim organizacijama”, piše list, pozivajući se na obaveštene izvore.

List navodi da grčki predlog može biti samo u celini prihvaćen ili odbačen, odnosno da se neće pregovarati o bilo kojem od pojedinačnih pitanja, dok je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno izjavio da ima približavanja stavova o tri od sedam tačaka tog predloga.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar