Zaev pozvao Ivanova da potpiše dogovor sa Grčkom

Zaev pozvao Ivanova da potpiše dogovor sa Grčkom

Foto Nemanja Jovanović


Premijer Makedonije Zoran Zaev pozvao je predsednika Đorđa Ivanova da potpiše Dogovor sa Grčkom koji je parlament po drugi put ratifikovao.

“Predsednik treba da potpiše ukaz o ratifikaciji Dogovora sa Grčkom. Lepo je da potpiše i neka ostane pri svojim stavovima. To je legitimno, ali zakon ga obavezuje da stavi potpis na ovaj sporazum”, rekao je Zaev.

Makedonski premijer je istakao da veruje da će građani Makedonije na referendumu potvrditi Dogovr sa Grčkom i da će njegovo sprovođenje biti uspešno u obe susedne zemlje.

“Prvi put posle 27 godina naši građani dobijaju šansu da odlučuju o budućnosti Makedonije. Verujem u naš narod i uspeh procesa kojim će se ponositi mnoge generacije”, rekao je Zaev.

Makedonski parlament je po drugi put ratifikovao sporazum o imenu s Grčkom, pošto je predsednik Đorđe Ivanov prvi put odbio da potpiše dokument.

Za Dogovor je glasalo 69 poslanika, bez prisustvova poslanika opozicionog VMRO DPMNE koji taj dokument smatraju kapitulantskim.

Predsednik parlamenta Talat Džaferi je rekao da je Ivanov dužan da potpiše ukaz o proglašavanju Dogovora kad ga poslanici drugi put izglasaju.

On je ranije 29. juna, najavio mogućnost da Dogovor s Grčkom, ako ga Ivanov ni drugi put ne potpiše, bude poslat u Službeni glasnik na objavljivanje bez potpisa šefa države.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je prethodno je nekoliko puta ponovio da taj dokument neće nikako potpisati “bez obzira na sve pritiske, ucene i pretnje”.

Dogovorom s Grčkom je predviđeno da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu “severna” i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države na referendumu pre ustavnih promena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar