ZBOG NAMERE SDA DA DOVEDE U PITANJE IME REPUBLIKE SRPSKE: Ambasada Rusije saziva sastanak Uopravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH

ZBOG NAMERE SDA DA DOVEDE U PITANJE IME REPUBLIKE SRPSKE: Ambasada Rusije saziva sastanak Uopravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH

Foto: Printscreen Youtube


Ambasada Rusije u BiH predložila je partnerima iz Upravnog odbora Saveta za sprovodjenje mira da sutra bude održana vanredna sednica zbog namere SDA da dovede u pitanje ime entitea Republika Srpska.

Iz Ambasade Rusije izrazili su zabrinutost zbog namere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorili da takve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predvidivim posledicama.

“Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji i komplikuje formiranje institucija na svim nivoima”, rečeno je agenciji Srna u ruskoj ambasadi povodom jučerašnje najave SDA da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska. ; SDA je juče saopštila da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Tu inicijativu predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je nespojivom sa Ustavom BiH i za danas sazvao sastanak predsednika svih političkih partija iz RS.

Dodik je rekao da ako inicijativa SDA dodje pred Ustavni sud BiH i ako je pokrene bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, on neće saradjivati s njim. On je precizirao da neće napustiti Predsedništvo BiH, ali da će njegovo učešće u tom telu “biti upitno” ako SDA uputi inicijativu za promenu naziva RS Ustavnom sudu BiH.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar