(FOTO) TRIJUMF LJUBAVI U BEOGRADU: Kolektivno venčanje obasjalo prestonicu

(FOTO) TRIJUMF LJUBAVI U BEOGRADU: Kolektivno venčanje obasjalo prestonicu


Vazduh je bio ispunjen očekivanjem i radosnim žamorom, oči su upijale drevnu zgradu i plato ukrašene srcima, balonima i belim tkaninama, uho se naslađivalo muzikom orkestra, a skoro sve glave su se neprestano okretale da vide dolazi li povorka mladenaca, tih zvezda manifestacije „Kolektivno venčanje“.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic016 (1)

Nestrpljenje publike je raslo s svakim minutom koji je prošao, jer na današnji dan, 20. maja, ispred Skupštine, sakupilo se mnoštvo uzbuđenih Beograđana, kako bi podržali 55 parova, koji su odlučili da svoju ljubav krunišu kolektivnim venčanjem, tom jedinstvenom manifestacijom za našu zemlju, koja već dve decenije oduševljava ljude širom Srbije i sveta.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic015

Ove godine srećni odabranici koji žele da stanu na „ludi kamen“ pristigli su ne samo sa svih krajeva Srbije, već i šire – regiona i sveta, pa su tako pojedini parovi došli iz Španije, Libije i Makedonije.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic011

Iako je vrhunac događaja bio ulazak svečane povorke predivnih venčanica i frakova, nestrpljenje publike zbog očekivanja tog velikog trena je bilo utišano sjajnim muzičkim izvođačima, koji su zaista ulepšali ovaj nesvakidašnji dan.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic004

Pesme posvećene ljubavi izveli su i Gordana Lazarević, Aleksandar Tirnanić, bend Barselona džipsi Balkan orkestar, kao i Željko Samardžić, dok je publika igrala i aplaudirala, prateći ritam muzike. A kada je konačno stigla blistava povorka, publika je zaista zanemela, budući da su je sjaj i sreća mladenaca potpuno ostavili bez daha.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic005

Presrećni parovi su se poređali pred ulazom u Skupštinu, nakon što su još ranije tokom jutra sredili neophodne papire, i sada su nervozno očekivali najnapetiji trenutak – čuveno pitanje matičara.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic006

Ipak, produžavajući pomalo nervozu novopečenih bračnih parova, domaćin manifestacije, Slobodan Šarenac, izdvojio je šest parova, koji su imali zadatak da zaigraju „svadbeni kviz“ i odgovore na par zanimljivih pitanja, kao što su na primer: „Koje su tri stvari neophodne svakoj mladi na dan njenog venčanja?

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic003

“ Odgovor na ovo „trik pitanje“ su svakako venčanica, bidermajer i mladoženja, i po okončanju kviza svi odabrani parovi su dobili vredne nagrade, kao što su vaučeri za dvoje za produženi vikend u banjama, gde bi mogli da proslave svoj medeni mesec bez ikakvih troškova.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic010

I kada je nastupio momenat da 110 ljudi izgovori sudbonosno „DA“, i kada je zakon dao svoje odobrenje za (nadamo se) neraskidiv zavet srca, poletele su bele golubice, a raznobojne konfete su krenule da da se vijore, praćene aplauzom i čestitkama, koje su gromoglasno odjeknule čitavim gradom.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic013

Mladenci su zatim zaigrali prvi ples uz čuvenu pesmu grupe S.A.R.S. „Lutko“, a potom je usledelo i nezaobilazno kolo, kome se priključila i publika.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic012

Čestitku parovima uputio je i Andrija Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, ističući da je „Kolektivno venčanje“ odraz tradicije i vladavine ljubavi, zbog čega Beograd, poput Pariza, uistinu zaslužuje titulu „grada ljubavi“.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic014

Iako je ovaj radosni dan upravo jubilarni 20. put kako se održava „Kolektivno venčanje“, ova manifestacija je nastala još 1999. godine, u Beogradu razaranom bombama, i ne samo da je pomogla mnogim parovima da u teškim ekonomskim uslovima proslave svoj najsrećniji dan, već je dokazala kako snaga ljubavi može da trijumfuje i u najmračnijim okolnostima.

kolektivno vencanje_200518_foto ana paunkovic001

NE PROPUSTITE:

(FOTO) 20. KOLEKTIVNO VENČANJE U BEOGRADU: Ovako su mladenci rekli svoje sudbonosno DA

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar