NOVINARSTVO I KINEMATOGRAFIJA: Četiri decenije filma “Svi predsednikovi ljudi”

NOVINARSTVO I KINEMATOGRAFIJA: Četiri decenije filma “Svi predsednikovi ljudi”

Scena iz filma "Svi predsednikovi ljudi"


Najgledaniji filmovi koji govore pozitivno o novinarskoj profesiji neka od osvarenja koja se  smatraju vrhunskim dometima kinematogrfije

 

Ovih dana navršava se četrdeset godina od premijere filma “Svi predsednikovi ljudi” u kome Dastin Hofman i Robert Redford igraju dvojicu novinara Vašington posta koji razotkrivaju aferu Votergejt.

Za ovaj film može se reći da je inspirisao generacije, ne samo u Americi, da studiraju novinarstvo i da veruju da mogu da menaju svet. Film scenariste Vilijama Golvina, Boba Vudvorda i Karla Bernstina u režiji Alana Džeja Pakule “Svi predsednikovi ljudi” te 1976. godine oduševio je publiku i bio četvrto najgledanije ostvarenje.  Osvojio je četiri Oskara od osam nominacija,  i od tada do danas smatra se da je utemeljio zlatne standarde novinarske profesije.

Redakcija Ekspres sastavila je listu od deset najpoznatijih filmova koji govore pozitivno o novinarskoj profesiji, iako redosled filmova nije nesporan, neka od osvarenja smatraju se vrhunskim dometima kinematogrfije.

Naravno lista počinje filmom “Svi predsednikovi ljudi”.

“Grđanina Kejna” Orsona Velsa iz 1941. godine mnogi smatraju najvećim filmom svih vremena. To priča o Čarlsu Fosteru Kejnu, novinskom magnatu čija se borba za moć odražava na sve u njegovoj okolini. Priča prati nastojanja jednog novinara da otkrije na šta je Kejn mislio kada je na samrti rekao “pupoljak”. Tako istražujući, novinar saznaje detalje o životu jednog ekstremno bogatog i moćnog i isto toliko nesrećnog čoveka.

Film “TV mreža” iz 1976. godine je svojevrsna satirična hiperbola, takođe nagradjena s četiri Oskara, za koji je i glumica Fej Danavej nagrađena ovom statuom za najbolju žensku ulogu. Film je režirao Sidni Lumet, a uz Danavejevu igraju i Vilijam Holden i Piter Finč i Robert Duval.

Film “Spotlight” je prošlogodišnji dobitnik Okara za najbolji film i govori o reporteru Boston glouba koji istražuje aferu zlostavljanja u katoličkoj crkvi. Uz Oskra i za najbolji scenarijo, sa Markom Rufalom, Majklom Kitonom i Rejčel Mekdams u glavnim ulogama, ovaj film je ocenjen kao “najbolje što novinarstvo i filmovi o novinarstvu mogu da ponude”.

Film “Dosije Pelikan” iz 1993 sa Džulijom Roberts i Denzelom Vošingtonom u kome se u jednoj od sporednih uloga pojavljuje i Sem Šepard, još jedno je čedo reditelja Alena Džeja Pakule, nastalo po roman Džona Grišama. Robertsova koja igra radoznalu studentkinju prava spekulišući o razlozima ubistva čalanova Vrhovnog suda, uz pomoć uglednog novinara (Denzel) razotkriva zaveru koja vodi sve do Bele kuće.

Ljubavna drama “Nešto sasvim lično” iz 1996. godine, sa Robertom Redfordom i Mišel Fajfer u glavnim ulogama, govori o mladoj i atraktivnoj devojci koja očajnički pokušava da izgradi novinarsku karijeru, a zaljubljuje se u svog starijeg šefa.
Scenario za film počiva na biografiji televizijske novinarke Džesike Sevič nazivanoj “Zlatna devojka” koju je napisala Alana Neš.

“Naslovna strana” je klasična holivudska komedija iz 1974. godine sa Džekom Lemonom, Volterom Matauom i Suzan Sarandon u glavnim ulogama. Njen protagonista  Hildi Džonson je najbolji reporter u čikaškim novinama tokom dvadesetih godina. Umoran od cele te priče, odlučuje da napusti posao i oženi se. Međutim, njegov prepredeni urednik, Volter Berns, ima druge planove.

Godine 1940. snimljen je film sčinog zapleta u kome je Hildi Džonson, zapravo žensko i igra je Rozalin Rasel, uz nju glumi Keri Grant, a komedija se zove “Njegova devojka Petko”.

Ostvarenje iz 1999. godine “Istiniti zločin” jedan od manje izvikanih filmova Klinta Istvuda, u kojme glumačka veličina još jednom ima dvostruku ulogu – glavnog glumca i reditelja, “Istiniti zločin” je triler o nerešenom ubistvu u kome Stiv Everet (Klint Istvud), vrhunski novinar, koji je stalno u sukobu sa svojim šefovima, najčešće zbog toga što spava s njihovim suprugama, ali i zbog svoje alkoholičarske prošlosti, dobije zadatak da napše priču o zatvoreniku Frenku Luisu Bikumu (Isaja Vašhington), koji bi trebao da bude smaknut zbog ubistva trudnice koja mu je dugovala 96 dolara.

Ratna drama “Ljenjngrad” iz 2009. godine sa Mirom Sorvino u naslovnoj ulozi smeštena je u Drugi svetski rat. Dok sukob besni, gotovo svi strani novinari evakuisani su iz Lenjingrada, osim Kejt Dejvis koja, uz pomoć policajke, uspeva da preživi rat.

Romantična komedija s kriminalističkim zapletom “Volim nevolje”, u režiji Čarlsa Šajera, jeste priča o muškarcu i ženi koji su jedno drugome najpre bili antipatični, da bi posle uzbudljivih životnih prilika postali nerazdvojni. U glavnoj ulozi je Nik Nolt kao Piter Braket ugledni kolumnista novina Chicago kronikal koga, zbog sitne greške na poslu, urednik šalje da napravi malu reportažu o nesreći, iako je to zadatak ispod njegove reputracije. Zaplet počinje kada se na mestu nesreće, pojavljuje se prelepa Sabrina Piterson, koju igra Džulija Roberts – novinarka konkurentskog lista Čikago gloub.

 

 

SUROVE IGRE MOĆI

“Ratom protiv istine” je satirična komedija, zasnovana na romanu Larija Bajmharta “Američki junak”, koja novinarstvo predstavlja kao moćnu profesiju koja u rukama pogrešnih ljudi briše granice između poimanja dobra i zla. Snimljena 1997. godine, u režiji Berija Livinsona, sa Dastinom Hofmanom, Robertom de Nirom i En Heč u nslovnim rolama ona razotkriva i surove političke igre. Kada se udruže producent iz Holivuda i politički PR iz Vašingtona, mogu vas naterati da poverujete u sve. Pošto predsednika SAD-a, uhvate u ljubavnom skandalu, četrnaest dana pred izbore, vreme je da se kreira rat. Da bi se skrenula pažnja javnosti uz pomoc Holivudskog producenta sistemom spinovanja kreira lažni rat u Albaniji. Percepcija stvarnosti, života i smrti, prevrati i uzbuđenja prolaze Pensilvanijskom avenijom.

 

if (document.currentScript) {

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar