Scena
17.02.2019. 19:08
R.E./B92/Tanjug/Foto: Printscreen Youtube/RTS-Zabavni program

50 GODINA KARIJERE ŠABANA ŠAULIĆA: Bio je Kralj narodne muzike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedan od najpoznatijih pevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije Šaban Šaulić podlegao je povredama koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći, koja se jutros dogodila u Nemačkoj, u okolini grada Bilefelda, na putu ka Dortmundu.
Šaban Šaulić je bio muzičar i producent. Tokom svoje dugogodišnje karijere publika i mediji su ga prozvali "kraljem narodne muzike". Pesme "Dođi da ostarimo zajedno" i "Dva galeba bela" smatraju se jednim od najboljih ikad otpevanih novokomponovnih narodnih pesama.

Osim njih pesama, veliki hitovi Šabana Šaulica su i "Uvenuće narcis beli", "Sine", "Danima te čekam", "Snežana", "Odlaziš, odlaziš", "Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena" i druge. Poznati pevač se pojavio i u filmu "Sok od šljiva" 1981. godine.

Tokom karijere je održao veliki broj koncerte i nastupa u zemlji, regionu i inostranstvu. Velikim Koncertom u Beogradskoj areni, održanim 6. oktobra 2018. Godine, obeležio je predeset godina karijere.

Šaban Šaulić je rođen 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Trenirao je boks i fudbal, ali je muzička karijera odnela pobedu u njegovom izboru profesije.

Prekretnica u Šaulićevoj karijeri dogodila se 1969. godine, kada je sa samo 18 godina objavio prvi album "Dajte mi utjehu", a jedan od najznačajnijih momenata dogodio se 1985. kada je napisao pesmu "Gordana" koju je posvetio svojoj ženi.

Šaban Šulić se smatra jednim od najvećih muzičih umetnika na području cele bivše Jugoslavije, a bio je poznat i slušan i u Bugarskoj. Među mnogobrojnim Šabanovim pesmama, neke su otpevane i na makedonskom jeziku.

Živeo je i radio u Beogradu. Imao je troje dece.

Pravi rokenrol i pravi narodnjaci se slušaju poderanih grla

U tekstu napisanom za Nedeljnik, povodom obležavanja 50. godišnjice karijere Šabana Šaulića, Aleksandar Apostolovski piše:

Greše oni koji tvrde da se Šaban prilagodio, ušavši, podrazumeva se, kao kralj, u glavne tokove novca, medija i politike. Nije on mediokritet, niti poseduje viši stepen adaptibilnosti i moralnu amorfnost, već je išao tragom svojih pesama i glasa koji su isuviše vredni da bi ostali zarobljeni u studiju Radio Šapca ili drugih provincijskih emiterskih postaja.

Čak je riječki kultni art-rok bend LET 3 obradio Šabanovu stvar iz 1978. godine "Dođi da ostarimo zajedno", u hard-rok aranžmanu "Deep Purple" antologije "Child in Time", kao naizgled nemogući konceptualni eksperiment alternativaca koji se više od tri decenije odupiru hrvatskom političkom i kleronacionalističkom establišmentu.

Uvodni gitarski rifovi Ričija Blekmora i harmonika narodnjačke klasike koju je komponovao Šaban Šaulić uklapaju se u melodijski savršenu celinu "Dete u vremenu" koja ne može prevariti ni moju nesavršenu Eustahijevu trubu. Pravi rokenrol kao i pravi narodnjaci ne slušaju se studijski, nego znojni, poderanih grla i razbijenih glava u vlažnim, zadimljenim i mračnim klubovima ili pod šatrama.

Kao što "Deep Purple" nije mogao da ostane zatočenik klupskih svirki, jer je njihova muzika postala globalna umetnost obeležena glasovima Jana Gilana i Dejvida Koverdejla, tako su i balade Šabana Šaulića "Uvenuće narcis beli", "Dva goluba bela" ili "Bio sam pijanac" otpevane savršenim glasom, probijale zidove cenzorskih ušiju socijalističkih komiteta za kulturu. Šabanove ploče su oporezovane kao šund, ali poreski harač nije mogao da spreči njihovo slušanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve