Scena
08.08.2019. 17:46
Tanjug/Foto: Mark Gof

50 GODINA KASNIJE: Objavljene dosad nepoznate fotografije sa Vudstoka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Do sada nepoznate fotografije sa Vudstoka prikazane su prvi put posle 50 godina, pošto je umetnik Nik Klemet odlučio da skrene pažnju na rad tada 22-godišnjeg fotografa jednog nezavisnog lista, Marka Gofa.

Kako prenosi AP, Gof je tokom festivala snimio stotine fotografija izvođača i publike, a neke od njih do sada niko nije video.

Neke od fotografija su objavljene, a negativi su sačuvani u njegovom domu u Milvokiju i retko su pominjani dok je Gof odgajao dve ćerke, menjao poslove i na kraju umro prošlog novembra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Dženis Džoplin

Klement je odlučio da objavi desetine Gofovih fotografija, a njegove ćerke kažu da su one prozor u ono što je njihov otac video tokom haotičnog letnjeg vikenda 1969. godine.

Mark Gof je bio među akreditovanim novinarimA koji su pratili festival, među kojima su bila najveća imena rok fotografije.

Gof je bio mornarički veteran duge kose i fotografisao je za nezavisni list Kaleidoskop.

Tokom vikenda od 15. do 18. avgusta kroz objektiv je gledao Arla Gutrija, D Bend i Ričija Hevensa, ali je išao po blatnjavim poljanama i slikao opčinjenu publiku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Džeri Garsija

Deo njegovog rada dokumentuje kontrakulturni pokret, a na jednoj njegovoj poznatoj fotografiji vidi se komičar Džordž Karlin koga hapsi policija zbog uvredljivog govora.

Goff je sačuvao 225 fotografija sa Vudstoka, a njegova bivša supruga Barbara Remings kaže da ih je oko 60 štampano u vreme kada su snimljene, ukljućujući onu sa Dženis Džoplin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Autoportret Marka Gofa

Gof je neke od svojih fotografija postavio na Fejsbuku povodom 40. godišnjice festivala, 2009. godine, a svoju pres karticu i jedan broj fotografija poklonio je Njuseumu u Vašingtonu za izložbu održanu te godine.

Pročitajte još: Džared Leto stigao u Hrvatsku

U to vreme izjavio je da o Vudstoku ranije nije razmišljao više nego kao o pet minuta u decenijama.

Mark Gof je nastavio da radi i vozi svoj Harli Dejvidson i dok se borio sa rakom pankreasa.

Umro je 30. novembra prošle godine u 71. godini, samo nekoliko nedelja nakon što je Klement počeo da traga za njim.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve