Scena
24.01.2023. 13:05
R.E.

Nekada veliki hit

Nena i 99 Luftbalona napunili 40 godina!

nena, 24. 1. 2023.
Izvor: KEYSTONE / DOROTHEA MUELLER

Nemačka ima snažnu domaću pop scenu, ali njeni akteri retko izbijaju na vrh svetskih lista. Jedan od izuzetaka je "99 Luftbalona," prepoznatljivih i tačno 40 godina od kako ih su ih pevačica Nena i istoimeni bend pustili u etar.

Sada 62-godišnja Nena je pesmu o balonima na koje je jedan general poslao ratne avione misleći da su NLO ili neka druga pretnja, smislila sa gitaristom Karlom Kargesom.

nena, 24. 1. 2023.
Izvor: EPA / ARMANDO BABANI

Inspiraciju su dobili na koncertu Rolingstonsa u zapadnom Berlinu 1982. Tada je gomilu balona puštenih sa bine vetar poneo ka još ograđenom istočnom delu grada, a tekst je bio gotov isto veče.

Melodiju je smislio klavijaturista benda, Uve Farenkrog-Petersen, a pesma o nedužnim balonima kao antiratnom porukom je izašla 24. januara 1983.

"Obožavam tu pesmu i dogod nastupam, neće biti koncerta bez balona," rekla je Nena za agenciju dpa povodom jubileja. "Putujemo svetom već 40 godina i mnogo toga smo zajedno proživeli."

Melodiju i refren pesme iz završnih godina hladnog rata verovatno odmah može prepozna skoro svako rođen do sredine 1970-ih. Danas je ista kakva je bila, uz samo jednu malu izmenu.

Nena kaže da joj je od prvog dana smetao stih "vidim svet u ruševinama". 

"Odavno pevam kako 'još ne vidim svet u ruševinama' i verujem da je u našim rukama da tako i ostane, verujem u nas ljude i da svi, duboko u srcu znamo da smo zajedno," rekla je Nena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NENA (@nena_official)

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stiže film o Džordžu Majklu: ON će glumiti popularnog pevača
džordž majkl

Biografski film

22.01.2023. 22:00

Stiže film o Džordžu Majklu: ON će glumiti popularnog pevača

Saga biografskih filmova o popularnim pevačima i muzičarima se nastavlja. Ovoga puta, svoj biografski film dobiće popularni britanski pevač Džordž Majkl.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve