Scena
03.10.2023. 23:00
Beta

"Hammer piano festival"

Ako volite zvuk klavira...

klavir, pijano
Izvor: Shutterstock

Grad Niš biće od 4. do 8. oktobar domaćin drugog po redu "Hammer piano festivala", najavili su organizatori te međunarodne muzičke manifestacije.

Prema rečima organizatora, tokom pet večeri koliko festival traje, program će činiti dela pisana za klavir solo, klavirski duo i klavirski kvintet. 

Festival će otvoriti poznata italijanska pijanistkinja Irena Venecijano, koja će se niškoj publici predstaviti delima Griga, Smetane i Šopena. 

Druge festivalske večeri nastupiće japanska pijanistkinja Jasujo Segava.

Ona će, kako je najavljeno, izvesti repertoar pisan samo za levu ruku, među kojima su dela japanskih kompozitora Murate, Jošimatsua i Mitsunage, kao i evropskih kompozitora Bortkijeviča i Donicetija u transkripciji Lešetickog i Sankana.

Treće festivalsko veče biće u znaku 150 godina od rođenja velikog kompozitora Sergeja Rahmanjinova.

Publici će se predstaviti mladi ruski pijanista Aleksandar Sinčuk integralnim izvođenjem oba opusa Rahmanjinovljevih etida slika.

U pauzi između dva dela biće prikazana projekcija kratkog dokumentarnog priloga o Rahmanjinovu. 

Četvrte večeri festivala nastupiće klavirski duo "Voodoo piano" koji čine Vuk Božilović i Dušan Grozdanović.

Na njihovom repoertoaru naći će se dela Mocarta, Betovena, Šubarta, Ravela, Smetane i Štrausa.

Na zatvaranju festivala, publici će se predstaviti pijanisti Dorjan Leljak, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Londonu i Ian Džons, profesor na Кraljevskom koledžu muzike u Londonu.

Leljaku će se u drugom delu nastupa pridružiti mladi umetnici, violinisti Vojin Aleksić i Milica Кostić, Nemanja Živanović (viona) i Pavle Rakočević (violončelo).

Festival je osnovalo i organizuje udruženje "Hammer", a biće održan u Svetosavskom domu, uz blagoslov Episkopa niškog Arsenija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koncert o kome priča ceo svet (VIDEO)
las vegas, Sfera

"Sfera" u Las Vegasu

01.10.2023. 15:04

Koncert o kome priča ceo svet (VIDEO)

O koncertu "U2:UV Achtung Baby Live at Sphere", koji je u petak održan u Las Vegasu, govori ceo svet. Pored neverovatnog muzičkog talenta ovog irskog benda svetsku javnost je posebno oduševilo nezaboravno vizuelno iskustvo u "Sferi".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve