Scena
17.01.2023. 23:20
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Majka – gravitaciona sila

roditelji, otac, tata, dete
Izvor: Shutterstock

Kako sama Ani Erno kaže pri kraju svog romana "Jedna žena“: "Ovo, naravno, nije biografija, ni roman, možda nešto između književnosti, sociologije i istorije“

Ani Erno, devojačko Dišen, rođena 1940, francuska je književnica, aktivistkinja i profesorka književnosti, odnedavno dobitnica Nobelove nagrade. Detinjstvo je provela u Ivetou, u Normandiji, a književnost studirala u Ruanu i Bordou. Predavala je kao profesorka književnosti u gimnazijama u unutrašnjosti da bi se kasnije priključila dopisnom Univerzitetu – Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu. Počasni je doktor nauka Univerziteta u Serži-Pontoazu, novom gradu, nedaleko od Pariza, na severozapadu, osamdesetak kilometara udaljenom, gde živi i radi od 1977.

Predstavnica je "savremene autobiografske proze – autofikcije slobodne forme“.

Kod nas je u izdanju "Prosvete“ devedesetih godina prošlog veka objavila romane: "Jednostavna strast“, "Mesto pod suncem“ i "Nisam izašla iz svoje noći“.

Izdavačka kuća "Štrik“ tokom 2022. otkupljuje prava za kultno delo "Godine“ koje su obeležile period duži od šest decenija u životu autorke. U pitanju je auto-socio-biografsko delo sastavljeno od fragmentarnih sećanja iz perioda detinjstva, u kome preovladava svest o tome da prošlost zavisi od sećanja.

"Godine“ su nagrađene priznanjima "Margerit Diras“ i "Fransoa Morijak“. Pored ove knjige i već objavljenih romana "Zaposednutost“ i "Jedna žena“, biće objavljen i "Događaj“ 2023.

Romani: "Prazni ormani“, "To što oni kažu ili ništa“, "Sleđena žena“ i "Mesto pod suncem“, za koji dobija prestižnu književnu nagradu "Renodo“, "Jedna žena“, "Jednostavna strast“, "Dnevnik“, "Stid“ i "Nisam izašla iz svoje noći“, "Događaj“, "Izgubiti se“, "Zaposednutost“, "Pisanje kao nož“, "Godine“, "Druga kći“, "Pisati život“, "Povratak u Iveto“, "Sećanje devojke“ i "Mladić“ objavljen 2022.

Mnogi romani Ani Erno su ekranizovani: "Godine“, "Jednostavna strast“ i "Događaj“.

Kako sama autorka kaže pri kraju svog romana "Jedna žena“: "Ovo, naravno, nije biografija, ni roman, možda nešto između književnosti, sociologije i istorije“.

Ovde Ani Erno promišlja o majci. Ona je početak, i naš i njen, kako je vidimo očima deteta, adolescentkinje, devojke, mlade i zrele žene, na pragu starosti, kako je celivamo hladnu, poslednji put, sahranjujemo i kako je se sećamo.

Svako na ovom svetu, ko je hodio zemljom, ima svoju majku. Majka je portal, ona je kapija kroz koju ulazimo. Međutim, kako smo u ovom magičnom svetu samo gosti, majka je simbol i izlaska, simbol života, ali i smrti.

Od smrti ni figura majke nije izbavljena. I nju je neka majka rodila, koja je umrla. A umrla je bez obzira na to da li je rodila desetoro, jedno ili nijedno. Jer svako ko se rodi mora umreti.

Zato je u društvenom kontekstu matrijarhat najlogičnije uređenje ljudske zajednice. Majka je gravitaciona sila za svoje potomstvo, reka u koju poniremo, živimo, mrestimo se i nestajemo.

Stil Ernove je ogoljen, apotekarski precizan, autentičan. Ona svoju majku posmatra od detinjstva do smrti, kao osobu poniklu iz siromašne provincijalne sredine, prvu u porodici rođenu u gradu. To je smatrano za dobar početak biografije žene borca, preduzimljive, koja je podsticala svoju decu da budu bolja od nje.

Posmatra je u svim njenim ulogama – ćerke, sestre, rođake, supruge, majke, tašte, bake, prijateljice, pacijentkinje, dementne, preminule i sahranjene žene. Posmatra je i nakon smrti kroz sećanje, odlaskom na mesta gde je majka nekada bivala. Vidi osvetljen prozor sobe u domu u kojoj je umrla. Tamo je sada neko drugi, ali i njena majka, okovana u mislima Ernove. Kao na pećinskom crtežu.

 

 

Ani Erno: "Jedna žena“

Prevodilac: Jelena Stakić

Izdavač: "Štrik“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Boris Džonson će se oprobati kao pisac
Boris Džonson

Velika Britanija

17.01.2023. 02:15

Boris Džonson će se oprobati kao pisac

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson potpisao je ugovor o memoarima u kojima će opisati svoj turbulentni boravak na funkciji, od davanja obećanja da će "izvesti Bregzit do kraja" do podnošenja ostavke zbog umešanosti u skandal.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve