Scena
25.04.2019. 19:52
D.A.

Beldocs festival donosi više od 100 premijera (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dvanaesti Medunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu, a publika će moći da vidi više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma.
Festival otvara svetska premijera filma "Linija života" Darka Bajica, 8. maja u 20 sati u Kombank dvorani, a zatvara ga dok će na 15. maja, srpski dokumentarac "Elektricni Orgazam za ljude buducnosti" u režiji Marije Vukić.
"Linija života" je film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića, oca reditelja Darka Bajića, dok je dokumentarac o "Električnom orgazmu" portret jednog od najdugovecnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije.U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano deset filmova:"A Lua Platz", "Doel", "Kraj radnog vremena".
Filmovi su podeljeni u nekoliko tematskih celina, a među favoritima su "Taurunum boy" Jelene Maksimovic i Dušana Grubina, "To sam što jesam - Gipsy mafia" Andrijane Stojković, "Centar" Ivana Markovića,"Deca proleća" Dušana Solomuna,"Na crnoj listi" Sare Marković i Nikole Dragovića.
Program "Teen" namenjen je mladoj publici, za one koji gledaju u budućnost filmske umetnosti i dokumentarizma rezervisana je selekcija "VR", a specijalne projekcije imace filmovi "Sveci, Savo i Srbija" Sava Tufegdžica i "Poslednji bogumili" Nedima Lončarevića, gostiju festivala.
U programima "Vatromet" i "Meteori" zastupljeni su filmovi naglašeno kinematicnih poetika ,a publika će imati priliku da vidi dela reditelja Cai Ming-Lijang, Albert Sera, Vang Bing, Radu Jude i drugih.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ASXvkHCDoYc
Filmovi sa aktuelnim političkim temama uvršteni su u program "Naslovna strana", dok je selekcija "Udarni termin" skup kritički i komercijalno najuspešnijih dokumentaraca iz 2018, izmedu ostalih i nominovani za Oskara - "U procepu", "Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri" kao i dobitnik Oskara "Slobodan i sam".
Posetiocima će sigurno posebno biti zanimljiv program "Lavirinti pravde" koji na ispit stavlja pravdu, njeno čitanje i razumevanje u modernom trenutku, a koji je podržala Fondacija Hajnrih Bel. Veliku pažnju sigurno će privući film "Sudenje Ratku Mladiću" Roberta Milera i Henrija Singera, reditelja koji ce biti gosti festivala, kao i delo"RBG", o sudiji americkog vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg.

https://www.youtube.com/watch?v=yTGTLnehxhk

 

U programu "Profil", selekciji biografskih filmova, publiku očekuju dokumentarci o Papi Franji (u režiji Vima Vendersa), ruskom politicaru Mihailu Gorbacovu, MMA borcu Konoru Mekgregoru, reditelju Vilijamu Fridkinu i teniseru Džonu Mekenrou. Selekcija "Intermisija" okuplja najbolje od muzičkih dokumentaraca, među kojima je i film o Leonardu Koenu "Bird on a Wire" Tonija Palmera, koji ce biti gost Festivala.

 

https://www.youtube.com/watch?v=pi6Q3P3q80A
Filmovi koji će biti prikazani u okviru selekcije "Pejzaž" bave se antropološkim temama i svih delova sveta, a program "Povetarac" svakodnevnicom ljudi širom sveta.
Publiku očekuju i retrospektive dela japanskog dokumentariste Kazua Hare i hrvatskog reditelja Gorana Devića, koji ce biti počasni gosti Festivala.U program je uvšteno i njegovo najpoznatije delo"Careva ogoljena vojska i dalje maršira".
Ovogodišnja zemlja fokusa festivala je Portugal i u saradnji sa filmskim festivalom Doc Lisboa i portugalskom kompanijom "Nov Group", biće predstavljeno sedam filmova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
16.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve