Beldocs festival donosi više od 100 premijera (VIDEO)

Beldocs festival donosi više od 100 premijera (VIDEO)


Dvanaesti Medunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu, a publika će moći da vidi više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma.
Festival otvara svetska premijera filma “Linija života” Darka Bajica, 8. maja u 20 sati u Kombank dvorani, a zatvara ga dok će na 15. maja, srpski dokumentarac “Elektricni Orgazam za ljude buducnosti” u režiji Marije Vukić.
“Linija života” je film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića, oca reditelja Darka Bajića, dok je dokumentarac o “Električnom orgazmu” portret jednog od najdugovecnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije.U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano deset filmova:”A Lua Platz”, “Doel”, “Kraj radnog vremena”.
Filmovi su podeljeni u nekoliko tematskih celina, a među favoritima su “Taurunum boy” Jelene Maksimovic i Dušana Grubina, “To sam što jesam – Gipsy mafia” Andrijane Stojković, “Centar” Ivana Markovića,”Deca proleća” Dušana Solomuna,”Na crnoj listi” Sare Marković i Nikole Dragovića.
Program “Teen” namenjen je mladoj publici, za one koji gledaju u budućnost filmske umetnosti i dokumentarizma rezervisana je selekcija “VR”, a specijalne projekcije imace filmovi “Sveci, Savo i Srbija” Sava Tufegdžica i “Poslednji bogumili” Nedima Lončarevića, gostiju festivala.
U programima “Vatromet” i “Meteori” zastupljeni su filmovi naglašeno kinematicnih poetika ,a publika će imati priliku da vidi dela reditelja Cai Ming-Lijang, Albert Sera, Vang Bing, Radu Jude i drugih.

 


Filmovi sa aktuelnim političkim temama uvršteni su u program “Naslovna strana”, dok je selekcija “Udarni termin” skup kritički i komercijalno najuspešnijih dokumentaraca iz 2018, izmedu ostalih i nominovani za Oskara – “U procepu”, “Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri” kao i dobitnik Oskara “Slobodan i sam”.
Posetiocima će sigurno posebno biti zanimljiv program “Lavirinti pravde” koji na ispit stavlja pravdu, njeno čitanje i razumevanje u modernom trenutku, a koji je podržala Fondacija Hajnrih Bel. Veliku pažnju sigurno će privući film “Sudenje Ratku Mladiću” Roberta Milera i Henrija Singera, reditelja koji ce biti gosti festivala, kao i delo”RBG”, o sudiji americkog vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg.

 

U programu “Profil”, selekciji biografskih filmova, publiku očekuju dokumentarci o Papi Franji (u režiji Vima Vendersa), ruskom politicaru Mihailu Gorbacovu, MMA borcu Konoru Mekgregoru, reditelju Vilijamu Fridkinu i teniseru Džonu Mekenrou. Selekcija “Intermisija” okuplja najbolje od muzičkih dokumentaraca, među kojima je i film o Leonardu Koenu “Bird on a Wire” Tonija Palmera, koji ce biti gost Festivala.

 


Filmovi koji će biti prikazani u okviru selekcije “Pejzaž” bave se antropološkim temama i svih delova sveta, a program “Povetarac” svakodnevnicom ljudi širom sveta.
Publiku očekuju i retrospektive dela japanskog dokumentariste Kazua Hare i hrvatskog reditelja Gorana Devića, koji ce biti počasni gosti Festivala.U program je uvšteno i njegovo najpoznatije delo”Careva ogoljena vojska i dalje maršira”.
Ovogodišnja zemlja fokusa festivala je Portugal i u saradnji sa filmskim festivalom Doc Lisboa i portugalskom kompanijom “Nov Group”, biće predstavljeno sedam filmova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar