Scena
19.09.2023. 22:10
R. E.

Od 28. do 30. septembra

Ko će nastupati na jubilarnom Međunarodnom festivalu saksofona

saksofon, muzika
Izvor: Shutterstock

Jubilarni 10. Međunarodni festival saksofona u Srbiji - Belgrade Saxsperience biće održan od 28. do 30. septembra u Beogradu.

Jubilarno izdanje festivala obuhvatiće koncerte muzičara vrhunskog nivoa, edukaciju domaćih saksofonista na majstorskim kursevima gostujućih umetnika, angažovanje domaćih kompozitora, čija će se nova dela za saksofon premijerno izvesti na festivalu, kao i predstavljanje brojnih mogućnosti saksofona u klasičnoj, džez i popularnoj muzici, saopštili su organizatori.

Festival će u četvrtak, 28. septembra u 19 časova u Galeriji SANU svečano otvoriti Jan Gričar, jedan od najboljih mladih saksofonista iz Slovenije, uz klavirsku saradnju pijanistkinje Neže Bregar. Oni će izvesti dela Debisija, Klare Šuman, Prokofjeva kao i dela slovenačkih autora originalno pisana za saksofon.

Druge večeri u petak, 29. septembra u 20 časova u UK Parobrod nastupiće izvanredni duo saksofona iz Belgije Helix2, koji čine Nele Tibo i Bart van Beneden, koji će predstaviti zvuk saksofona u kombinaciji sa elektronikom. Pored pažljivo odabranog repertoara Helix2 će premijerno izvesti i kompoziciju našeg talentovanog kompozitora Draška Adžića koja je specijalno pisana za jubilarno izdanje festivala. Pre njih u 18 časova u Parobrodu nastupiće daroviti studenti saksofona Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Treće večeri, na zatvaranju jubilarnog festivala saksofona u subotu, 30. septembra u 20 časova u Domu omladine Beograda koncert će održati jedan od najuspešnijih austrijskih saksofonista Lukas Gabric.

Gabrica će na koncertu u Beogradu pratiti izvanredni domaći džez muzičari, i to pijanista Aleksandar Grujić, kontrabasista Miloš Čolović i bubnjar Aleksandar Cvetković. Oni će zajedno odsvirati autorske kompozicije Lukasa Gabrica koji je već uveliko ostavio trag na međunarodnoj džez sceni koji je, prema rečima poznatog trubača Tomasa Ganša i saksofoniste Džoela Frama "izuzetan muzičar čiji zvuk saksofona oduzima dah".

Karte za koncert Lukasa Gabrica mogu se kupiti na blagajni Doma omladine ili na www.efinity.rs. Ulaz na ostale koncerte je slobodan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bliži se BEMUS, evo uz koga ćemo uživati
Koncert, klasična muzika

Tradicija

14.09.2023. 23:00

Bliži se BEMUS, evo uz koga ćemo uživati

I ovog oktobra, od 8. do 22, u glavnom gradu Srbije održaće se 55. Beogradske muzičke svečanosti koje predstavljaju zvezde klasične i savremene umetničke muzike, iz zemlje i inostranstva.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve