Beogradski muzeji: Muzej kneginje Ljubice

Beogradski muzeji: Muzej kneginje Ljubice


Konak kneginje Ljubice građen je po nalogu kneza Miloša od 1829. do 1831.i bio je jedan od najlepših zgrada Beograda tog vremena. Građen je u balkansko orjentalnom stilu, ali i sa elementima zapadne arhitekture.
Zamišljen je kao reprezentativni dvor srpske dinastije Obrenović i bio je rezidencija kneževske porodice u kojoj su najčešće boravili knjeginja Ljubica i kneževići Milan i Mihailo.
Nakon smene dinastije 1842. godine gubi rezidencijalnu namenu i postaje sedište različitih državnih ustanova.Od 1980.nalazi se u sastavu Muzeja grada Beograda kao spomenik kulture.U okviru zdanja nalazi se stalna muzejska postavka “Enterijeri beogradskih kuća 19. veka”.
U okviru stalne postavke mogu se videti čaša kneginje Ljubice, načinjena u prvoj polovini 19. veka u Rusiji kao poklon kneginji o čemu svedoči i natpis na ruskom jeziku.Izrađena je od brušenog kristala, ukrašena emajlom i pozlatom sa natpisima u tri pozlaćena medaljona.

konak knjeginje ljubice casa
Tu je i dolamica u kojoj je knez Mihajlo kršten koja je protkana svilom i ukrašena trakama od zlatoveza.

konak knjeginje ljubice (3)

Jedan od veoma vrednih predmeta je i skupocena lula kneza Miloša koja je napravljena od ćilibara,ukrašena plavim listićima emajla i nalazi se u originalnoj kutiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar