Scena
23.04.2023. 15:10
Srećko Milovanović

INTERVJU

Beti Đorđević: "Umrla sam, ali su me moje pesme vratile u život"

1
Izvor: ATAIMAGES / Radule Perisic

Bila je i ostala jedna od najvećih džez i pop diva na ovim prostorima. Nastupala je i sa legendarnom Elom Ficdžerald koja je bila oduševljena njenim glasom. Njene pesme traju decenijama, a hit "Počnimo ljubav ispočetka" obeležio je jednu epohu, a čini to i danas. Blagica Beti Đorđević istinska je legenda jugoslovenske i srpske muzičke scene.

Prošle godine, nakon duge diskografske pauze, objavila je novi album "Ime mi je ljubav", a u ekskluzivnom intervjuu za nedeljnik "Ekspres" Beti Đorđević govori o novim pesmama, bogatoj karijeri i otkriva da je njen najveći hit pomogao pre dve decenije SPS-u da se vrati na vlast.

Kakav je osećaj nakon duže vremena imati novi album sa novim pesmama?
"Zaista je mnogo vremena prošlo između moja dva poslednja albuma, svakako mnogo više nego što bih želela. Bila sam negde u zapećku. Mnoge moje kolege su mi rekle da sam bila nepravedno zapostavljena, pa mi i to nešto znači, što makar to priznaju. Prošle godine mi se puno lepih stvari desilo, prvenstveno na profesionalnom planu. Imala sam koncert u ’MTS dvorani’, a onda je usledio i ovaj novi CD koji su kao zajedničko izdanje objavili PGP i zagrebački ’Jugoton’. Na albumu ’Ime mi je ljubav’ nalazi se 20 numera od kojih je osam potpuno novih pesama."

Želeli ste da pored novih pesama publiku podsetite i na svoje stare, neprolazne hitove?
"Naravno. Sve su te pesme deo mene i mog identiteta. Želela sam da sa starim i novim pesmama zaokružim jedan deo karijere, da publici podarim na jednom mestu prošlost i budućnost jer sam uverena da će se i među tih osam novih pesama pronaći barem jedna, ako ne i više, koje će preživeti sud vremena i imati prava da se nazovu hitovima."

Slušam ono što volim i što me ispunjava. Danas je muzička industrija potpuno drugačija nego kada sam ja počinjala da pevam. Danas ne samo da nema potrebe da se snimaju CD-ovi, već kako se razvija ova veštačka inteligencija neće biti potrebe ni da se pevač pojavi na sceni, biće njegov hologram i nasnimljena muzika
 

Album su objavili kao zajedničko izdanje beogradski PGP i zagrebački "Jugoton". Na neki način i ovim ste ponovo spojili region?
"Može se to i tako reći. Promocija je bila u zgradi Radio Beograda koji je bio od velikog značaja u mojoj karijeri. Ovaj album mi je izuzetno važan jer mi je pokazao i dokazao da moja karijera nije završena, kako sam u jednom trenutku mislila. A nisam očekivala da će album objaviti zajedno PGP i ’Jugoton’, nekako se slučajno desilo da su se i jedni i drugi u isto vreme zainteresovali da objave moje hitove plus nove pesme. Katarina Epštajn iz Radio Beograda mi je prva predložila novi album, a onda se javila i Natalija Cajić iz ’Jugotona’ i tako sam dobila umesto jednog dva izdavača mog povratničkog albuma. Sve se dešavalo u vreme korone kada se slabo izlazilo, družilo, kada je vladala velika depresija, a ja sam baš tada rešila da se diskografski vratim."

Prošle godine ste dobili i nagradu festivala "Nišvil" za životno delo. Koliko Vam je to značilo?
"Beskrajno puno. Kada me je direktor festivala ’Nišvil’ obavestio da sam ja dobitnica priznanja za životno delo, zanemela sam. Otvorila sam ’Nišvil’ prošle godine svojim koncertom. To je nešto što ću zauvek pamtiti. Bilo je to veče emocija, uspomena i nadasve kvalitetne džez muzike."

Na novom albumu imate i pesme sa Rambom Amadeusom i sa Milanom Stankovićem iz grupe "Sevdah bejbi". I to je nešto novo u Vašoj karijeri?
"Sa Rambom saradnju imam još od učešća u šou emisiji ’Ja imam sve’ koja se pre nekoliko godina emitovala na RTS-u i gde je Rambo bio član žirija, a ja učesnik. Nekako smo se odmah pronašli i on mi je odmah predložio da uradimo duetsku pesmu. Tako je nastala pesma ’Nema te’ i ja nisam ni znala da ju je Rambo poslao na ’Beoviziju’, saznala sam tek kad su mi javili da smo u finalu tog takmičenja. To mi je draga pesma, a ovog ću leta na Rambov poziv održati koncert u Herceg Novom. I saradnja sa Milanom Stankovićem iz ’Sevdah bejbi’ mi je veoma draga, i ta pesma ’Ko mi te noćas pokriva’ se izdvojila kao potencijalni hit sa novog albuma. Pomenula bih i naslovnu ’Ime mi je ljubav’ našeg velikog kompozitora, koji nažalost nije više sa nama, Vojkana Borisavljevića."

1
Izvor: ATAIMAGES / Radule Perisic

Na Vašim koncertima sve je više mlade publike, da li Vas raduje što Vas otkrivaju i nove generacije?
"To mi je posebno priznanje kad vidim te mlade ljude od 20 godina u publici kako aplaudiraju i pevaju sa mnom moje pesme, ali i džez standarde. Tada mi je srce zaista puno. Srećna sam ako sam deo emocija svojih pesama prenela i na te mlade ljude i usrećila ih. Nedavno sam bila i na proslavi Muzičke škole ’Stanković’ i predivno su me primili učenici i profesori."

Pa, ipak, u vreme mračnih devedesetih mislili ste da je Vaša karijera završena?
"Ne samo da sam mislila da mi je karijera završena, već sam i ja bila umrla! Osećala sam se tako, a u život su me vratile moje pesme koje su same našle put do publike. Sretali su me poznanici i govorili da imam mnogo pregleda, a ja nisam razumela o čemu pričaju, kakvih pregleda, lekarskih? (smeh) Moje pesme počele su da se pojavljuju na raznim kompilacijama, puštale su ih radio-stanice, ljudi koji su me odranije znali počeli su da se prisećaju mojih pesama, a oni koji su me tada prvi put čuli zapitali su se ’ko je ta Beti Đorđević’ koja peva ’Počnimo ljubav ispočetka’..." 

Ta pesma je i Vaš najveći hit, Vaša svojevrsna lična karta?
"Da, otpevala sam je prvi put pre skoro pola veka, 1976. godine na ’Beogradskom proleću’. To je zaista predivna kompozicija Aleksandra Koraća, sa prelepim tekstom i vanvremenskom porukom koju mogu da razumeju sve generacije. Zaista tada nisam mogla ni da naslutim do koje će to mere postati hit i da će trajati sve ove decenije."

Čak je ta pesma pomogla i SPS-u da se vrati na vlast?
"Sada ste me nasmejali, ali zapravo to uopšte nije daleko od istine. Naime, negde početkom dvehiljaditih, kada su bili izbori i kada je došlo do onog istorijskog pomirenja između socijalista i demokrata, mene je pozvao lično Ivica Dačić i pitao da li može da u izbornom spotu za SPS iskoristi refren pesme ’Počnimo ljubav ispočetka’. Ja sam apolitična osoba i nisam član nijedne stranke, ali sam tada pristala, ako traže, eto im... Ne znam da li zbog te moje pesme, ali SPS se tada vratio na vlast u kojoj je evo do sada."

Da li Vas je Dačić zvao da Vam zahvali?
"Ne, nikada mi se više nije javio. Možda je bilo i preterano da očekujem zahvalnost od političara."

Vaše je detinjstvo bilo veoma teško. Rođeni ste neposredno posle Drugog svetskog rata u selu Matejče kod Kumanova u današnjoj Severnoj Makedoniji. Rekli ste jednom prilikom da se nerado sećate tih dana?
"To je posebna bol koju nosim u sebi. Rođena sam 1946. godine u Matejču koje je bilo naseljeno prevashodno srpskim življem. Ipak, trpeli smo od Albanaca, a meni su Albanci i Bugari pobili celu porodicu. Roditelje nisam ni zapamtila, baka me je odgajila. Bilo je to vreme nemaštine, mnogo se teško živelo, često smo sanjali i koricu hleba."

Ipak, to teško detinjstvo Vas je na neki način očvrsnulo za dalji život?
"Sigurno da jeste. Ako niste čvrst karakter, onda ne možete opstati u toj borbi koja se zove život. To je valjda nešto bilo i u meni, čovek se verovatno sa tim rađa. Imala sam nesreću da doživim najveću tragediju koju jedan roditelj može da doživi, ostala sam bez sina koji je iznenada preminuo u 47. godini. Iako je pola moje duše otišlo sa njim, morala sam da krenem dalje zbog njegove dece, mojih unučadi koje volim najviše na svetu."

Da li su oni svesni koliko je njihova baka bila popularna i koliko je i dan-danas popularna? Da li možda i oni planiraju da krenu nekim umetničkim putem?
"Svesni su, naravno, ali opet nisam ja ni Brena ni Ceca. Veoma su ponosni na mene, a to i mene čini ponosnom. Ne znam da li će se baviti poslom u vezi sa umetnošću, ali za šta god da se opredele imaće moju podršku."

Poseban deo Vaše karijere u vezi je sa Nemačkom gde ste šezdesetih godina nastupali u američkim vojnim klubovima. Tamo ste se upoznali i sa legendarnom Elom Ficdžerald?
"To je bilo nešto zaista nestvarno, ali eto, meni se dogodilo. Kada sam je videla u tom američkom klubu i kada je ona, pošto me je čula, pitala da pevamo zajedno, mislila sam da sanjam. Kasnije, početkom sedamdesetih, kada je imala koncert u Beogradu, Ela je uveče došla u hotel ’Jugoslavija’ gde sam nastupala sa bendom svog tadašnjeg supruga Boba Đorđevića i zapevala zajedno sa nama. Takve stvari se nikada ne zaboravljaju i stalno vas podsećaju da je ipak vredelo baviti se ovim poslom, ali i da ste vi vredeli i dostigli neki nivo."

Niste se, ipak, tada odlučili da napustite Jugoslaviju i ostvarite svetsku karijeru?
"Nisam to želela, htela sam da budem u svojoj zemlji i da tu odgajam sina, a u to vreme smo stekli i prvi stan, skućili se što se kaže, i nisam želela da se otisnem u nešto nepoznato i ipak nesigurno. Nisam se nikada pokajala."

Nikada takođe niste želeli da pravite kompromise u karijeri, da pevate neke druge žanrove, u nekim vremenima popularnije od džeza?
"Nikada nisam ni pomišljala da pevam turbo-folk ili bilo šta slično tome. Pravu, izvornu narodnu muziku volim i cenim, ali te neke hibride koji ne liče ni na šta, izvinite, ali to nisam ja. Osamdesetih sam pala u zapećak jer je to bila era Lepe Brene i kasnije i Cece devedesetih. To nije muzika u kojoj ja pronalazim sebe, a svakako ne želim da ovim rečima umanjim popularnost koju su i Brena i Ceca ostvarile svojim radom, na tome im svaka čast. Ja sam džez i pop izvođač, to je moj senzibilitet, to sam ja. I tu nema kompromisa. Zato me, uostalom, toliko dugo nije i bilo, ali opet kažem – nikada se nisam pokajala zbog odluka koje sam u životu donosila. Bogu hvala, vratila sam se muzici i pesmama i ne nameravam da odustanem."

Sretali su me poznanici i govorili da imam mnogo pregleda, a ja nisam razumela o čemu pričaju, kakvih pregleda, lekarskih?
 

Kako Vam se danas čini muzička scena?
"Slušam ono što volim i što me ispunjava. Danas je muzička industrija potpuno drugačija nego kada sam ja počinjala da pevam. Danas ne samo da nema potrebe da se snimaju CD-ovi, već kako se razvija ova veštačka inteligencija neće biti potrebe ni da se pevač pojavi na sceni, biće njegov hologram i nasnimljena muzika."

Da li Vas to plaši?
"Šta ima mene u ovim godinama to da plaši, neka se plaše i neka razmisle o tome ove mlade generacije muzičara." 

Na kraju, posle svih Scili i Haribdi kroz koje ste prošli u životu, da li možete da kažete za sebe da ste optimista?
"Definitivno jesam, jer da nisam ne bih se više bavila ovim poslom. Glas me još uvek služi kao nekada i hvala Svevišnjem na tome. Srećna sam kada mi publika kaže da u mojim pesmama pronalazi optimizam i energiju da nastavi dalje. To je možda i najveće priznanje koje jedan umetnik može da dobije."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eros Ramacoti publici u Beogradu pevao "na uvce" (FOTO)
Eros Ramacoti, ATA, 21. 4. 2023.

Koncert u Areni

22.04.2023. 00:23

Eros Ramacoti publici u Beogradu pevao "na uvce" (FOTO)

"Battito Infinito", "Gli ultimi romantici", "Sono", "Dove c'e musica", "Quanto amore sei", "Un emozione per sempre"... horski je uz Erosa Ramacotija pevala publika u beogradskoj "Štark areni", u petak uveče.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve