Scena
05.06.2020. 13:39
Tanjug

"Bez pomoći države postoji mogućnost da Kolarac prestane sa radom"

shutterstock_727086073.jpg

Ukupan gubitak Zadužbine Ilije M. Kolarca od sredine marta do septembra zbog suzbijanja pandemije virusa Covid 19 biće 30 miliona dinara, a Kolarac je bio prinuđen da otkaže 160 programa, kaže direktorka Jasna Dimitrijević.

Dimitrijević je za Tanjug rekla da bez pomoći gradske uprave i države postoji mogućnost da Kolarac prestane sa radom.

Ona je navela da Kolarac u ovom trenutku ima 50 zaposlenih i da se projektno se finansira, a da oko 25 odsto budžeta čine sredstva koja dobija na konkursima i od sponzora i donatora, dok su 75 odsto prihodi od prodaje ulaznica i iznajmljivanja prostora za koncerte, radionice, predavanja, konferencije.

foto Milena Gnjatovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA foto Milena Gnjatovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

"Osim pomoći od 30.000 dinara za mart, april i maj, ne ostvarujemo prihod kojim možemo da pokrijemo ni zarade, ni poreze i doprinose, ni troškove objekta", kazala je Dimitrijević za Tanjug i dodala da još očekuje rezultate konkursa Ministarstva kulture i informisanja na koji su aplicirali.

Prema njenim rečima usled suzbijanja pandemije virusa Covid 19 Kolarac je ostao bez brojnih koncerata među kojima su nastupi Beogradske filharmonije i Sinfonijskog orkestra RTS.

"Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograd i Gitar art festival, koncerti iz ciklusa "Kolarac - tvoj svet muzike" odloženi su za jesen. Tu posebno ističem nastup Nemanje Radulovića koji je zakazan za 29. septembar i 1. oktobar i koncert pijanistkinje Jol Eum Son koji je predviđen 17. oktobara", kazala je Dimitrijević i dodala da je jedinio trajno rešenje za Kolarac u dogovoru sa gradskim vlastima oko sistemskog finansiranja.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl za Tanjug kaže da je zajedno sa Goranom Vesićem krajem prošle godine razgovarao sa direktorkom Kolarca o predlozima da se saradnja na neki način institucionalizuje.

"Ta pitanja su sada na organima upravljanja Kolarčeve zadužbine. Pretpostavljam da će se u rešavanje pitanja finasiranja Kolarca uključiti i nadležne institucije na republičkom nivou", kazao je Karl i dodao da će se većina gradskih muzičkih manifestacija kao što je Bemus održavati u sali Kolarca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
21.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve