Scena
18.05.2023. 22:14
Beta

I to je moguće u 21. veku

Biblioteke u Hongkongu više ne nude knjige koje sadrže "loše ideologije"

biblioteka
Izvor: Shutterstock

Gradske biblioteke više neće preporučivati građanima knjige koje sadrže "loše ideologije", saopštile se vlasti u Hongkongu. Takođe, ranije su povučene i knjige s temama u vezi sa razbijanjem protesta na trgu Tjenanmen i nekim političkim ličnostima.

Odgovarajući na pitanje poslanika o desetinama knjiga uklonjenih iz javnih biblioteka bez jasnog objašnjenja, uključujući izdanja o krvavom obračunu sa demonstrantima na trgu Tjenanmen 1989. godine, šef vlade Hongkonga Džon Li branio je tu odluku i tvrdio da su slobode Hongkonga zaštićene ustavom grada.

"Knjige koje nudimo stanovnicima na pozajmicu su one koje preporučujemo. Nikada ne bismo preporučili knjige koje su ilegalne i koje krše autorska prava. Nikada ne bismo preporučili one knjige za koje smatramo da sadrže loše ideologije", kazao je Li.

Dodao je da građani i dalje mogu da takve knjige nađu drugde, ne objasnivši šta se smarta "lošim ideologijama" i zašto su knjige uklonjene.

Kritičari su ocenili da će povlačenje knjiga čiji su autori prodemokratski političari i komentatori, dodatno potkopati reputaciju Hongkonga kao autonomne kineske teritorije u kojoj postoje slobodan pristup informacijama i sloboda izražavanja.

Hongkong je 1997. godine, kada ga je Velika Britanije vratila Kini, dobio specijalan status, pošto je Peking prihvatio princip "jedna zemlja, dva sistema" koji je garantovao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija te teritorije u periodu od 50 godina, odnosno do 2047. godine.

Međutim, predstavnici hongkonškog kulturnog i kreativnog sektora navode da su slobode u gradu smanjene otkako je Peking nametnuo strog zakon o nacionalnoj bezbednosti posle masovnih protesta prodemokratskog pokreta u Hongkongu 2019. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve