Scena
11.09.2019. 12:47
R. E.

IZLOŽBA "JA JE NEKO DRUGI" Bijela platna Gordane Kuč u galeriji KC Novi Sad

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U okviru međunarodne manifestacije Dunavski dijalozi 2019. godine, u galeriji Kulturnog centra Novi Sad, predstaviće nam se poznata crnogorska umetnica Gordana Kuč. Ona ce izložiti ciklus slika-objekata pod nazivom "Ja je neko drugi" nastao 2017-18. godine, a koji se sastoji se od bijelih platana na kojima se, zatežu i rastežu crne ženske mrežaste čarape, sa osećajem za varijacije izoštrenim do najvišeg stepena senzitivnosti.

Ove slike-objekti mogu egzistirati potpuno samostalno, samodovoljno, a aranžirane u istorodnoj skupini dovode se u dijaloške relacije i stvaraju delikatne međuprostore u kojima se semantički potencijali dela proširuju i tvore nova značenja. Jedno od značenja ciklusa "Ja je neko drugi" odnosi se na pitanje identiteta.

Termin identitet, odnosio se na biće kao egzistencijalnu kategoriju. Međutim, umesto da sugeriše stabilni osjećaj sopstva, ovaj termin se često koristi da označi problem "krize identiteta" ili "potragu za identitetom", uzrokovane otuđenjem pojedinca suočenog sa sve anonimnijim društvom. Ovom problemu se priključuje i nerješiva nedoumica autentičnog identiteta koja otvara niz pitanja: Da li postoji neka konstanta koja određuje lični identitet? Ako nam je identitet promjenljiv, od čega zavise promjene? Ko određuje naš identitet, društvo ili mi sami?

Gordana Kuč (1970) slikarstvo je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1993.godine. Magistarske studije završila je na istom fakultetu 2002. godine. Članica je ULCG-a od 1994. Pored slika i crteza radi na instalacijama, objektima i kolazima. Njena dela se nalaze u značajnim muzejskim i galerijskim zbirkama kao i u privatnim kolekcijama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Do sada je imala osam samostalnih i više od pedeset kolektivnih izložbi. Učestvovala je na brojnim veoma značajnim izložbama i manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Između ostalog izlagala je u Beču, Parizu, Briselu, Londonu, Cirihu, Kairu, Pekingu, kao i u Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Skoplju… Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su:

2017. "Milunović, Stijović, Lubarda" na 72. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore;

2010. Grand prix na XXXII Crnogorskom likovnom salonu "13. novembar";

2008. Hercegnovski zimski likovni salon;

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve